Indijca brutalno posilila in pokončala 15-letnico – odnesla sta jo z oprostilno sodbo

Foto: epa

“Zadovoljen sem z razsodbo. Pravica je zmagala,” je vzradoščen in do ušes nasmejan izjavil D’Souza, eden od obeh domnevnih morilcev 15-letne Scarlett Keeling, ki je bila najdena utopljena, poznejše preiskave pa so pokazale, da smrt ni bila edina stvar, ki naj bi jo osumljenca zagrešila.

Poškodovano truplo 15-letne Scarlett Keeling so leta 2008 našli v priljubljenem indijskem letovišču Anjuna. Obdukcija je pokazala tako sledi drog v njenem telesu kot tudi brutalnega posilstva in dopustitev utopitve, potem ko je nezavestna obležala na plaži. Londončan Briton Michael Mannion, znan tudi pod psevdonimom “Masala Mike” naj bi sicer videl enega od kriminalcev, ko je ležal na umorjeni le malo pred njenim tragičnim koncem, a pozneje v sodnem procesu ni želel sodelovati, kar je vplivalo na sporno končno razsodbo, zato naj bi bil domnevni očividec po navedbah matere umorjene – Fione MacKeown kriv za to, da zločin ni dočakal ustreznega epiloga.

“Podel strahopetec”
Mati tragično preminule najstnice je domnevno pričo tragičnega dogodka imenovala kar za “podlega strahopetca”. Po njenem mnenju naj bi Scarlett prvič pustil na cedilu že tedaj, ko je pobegnil s kraja zločina, drugič pa jo je izdal, ko ni želel pričevati pred roko pravice, kar je še bolj izprevrženo zato, ker naj bi obljubil, da bo o dogodku pričeval. Sprememba njegove odločitve naj bi posledično vplivala na končni izid sodnega procesa. Ta je Fiono MacKeown šokiral. “Osem let sem čakala na pravico, sedaj pa to,” je potrta dejala, ko je izvedela, da sta bila osumljenca oproščena vseh zločinov.

Priča podlegla strahu in doživela živčni zlom
Mati umorjene za razsodbo krivi tudi indijski pravosodni sistem, a namerava kljub vsemu pravico iskati še naprej – na višjem sodišču. Priča naj bi se za potrditev pričevanja vrnila v kraj Goa v Indiji, kjer bi pred sodnikom izpovedala svoje videnje, česar pa ni storila. Njeno zanikanje dogodka naj bi bila posledica živčnega zloma. Mannion se sicer pritožuje, da je ta sodni primer zelo negativno vplival tako nanj kot na njegovo družino, ter zatrjuje, da ne nosi nobene krivde. Njegov odvetnik sicer navaja, da naj bi Mannion  dogodek sicer videl, vendar ga je premagal strah pred morebitnimi težavami, če bi z informacijo odšel na policijo.

Domnevna zločinca nasmejana do ušes
Ko je bila kontroverzna razsodba razglašena, sta se obsojenca Samson D’Souza, star 36 let, in Placido Carvalho, star 47 let, sodniku prisrčno zahvalila, medtem ko sta se prešerno smejala, zatem pa z globokim priklonom v naglici odhitela. D’Souza je ob dogodku vzradoščen izjavil: “Zadovoljen sem z razsodbo. Pravica je zmagala.” Njegov odvetnik pa je zatrdil, da že vse od začetka ni bilo nobenih dokazov, za naprej pa bodo videli, kakšne možnosti imajo, ko bo stvar predana nadaljnji sodni obravnavi.

Invalidni sodni sistem
Odvetnik Scarlettine matere pa je zgrožen pripomnil, da je sodni sistem povsem odpovedal ter navedel forenzične in druge dokaze, ki bi za obsodbo osumljencev morali zadostovati. Zato se zdi naravnost absurdno, da v skladu z razsodbo sodišča naj ne bi nihče nikogar niti poškodoval niti omamil, kaj šele ubil. Pojavljajo se tudi sumi o podkupljenosti lokalne policije, s tem pa se odpira vprašanje varnosti turistov, saj naj bi po navedbah dailymail.co.uk lokalni pravosodni sistem varoval kriminalce in ne turistov. Bizarno se namreč zdi, da sta bila osumljenca navkljub domnevnim trdnim dokazom oproščena celo tega, da sta žrtev omamila z drogo.

Primer globoko pretresel ves svet 
Dogodku pa so veliko pozornosti že namenili številni svetovni mediji, kar je že očrnilo ugled omenjenega indijskega letovišča, pa tudi tamkajšnjega pravosodnega sistema. Šokantno je že dejstvo, da naj bi se po prvotni preiskavi najstnica povsem slučajno utopila, šele poznejši napori matere, da bi stvar podrobneje raziskali, pa so privedli na sledove narkotikov in brutalnega posilstva. Na telesu žrtve naj bi namreč našli preko 50 poškodb. Sodni postopek se je začel leta 2010, vendar so sodni mlini mleli zelo počasi. Scarlett je bila sicer v Indiji skupaj z družino na daljšem počitniškem oddihu.

Travmatični spomini na izgubo “sladke hčerkice”
Za svojo umorjeno hčer pa njena mati pravi, da je bila običajna najstnica, ki je hotela biti bolj odrasla, kot je bila v resnici. Zaznamovala sta jo sreča in živahnost, rada pa je tudi glasno prepevala celo v nakupovalnih središčih. Obenem naj bi igrala saksofon in se celo nameravala pridružiti neki glasbeni skupini, jahala konje, oboževala plavanje ter bila vsesplošno dejavna in zdrava. Njena mati bo do svoje smrti obžalovala, da jo je na tisti usodni dan pustila na neko zabavo, kar je pripeljalo do navedenih dogodkov, a preteklosti se žal ne da spremeniti.

Domen Mezeg