fbpx

Irak je tako kot Slovenija posejan z množičnimi morišči

Foto: Twitter

V bližini iraškega mesta Havija, nekdanje utrdbe skrajne sunitske skupine Islamska država, so našli več množičnih grobišč z najmanj 400 domnevnimi žrtvami Islamske države, je v soboto sporočil guverner iraške province Kirkuk Rakan Said. 

Grobišča so našli v vojaškem oporišču Al Bakara, približno tri kilometre jugozahodno od Havije. Tam je “Islamska država vzpostavila območje za usmrtitve“, je še povedal guverner z nafto bogate province na severu Iraka. “Usmrtili so najmanj 400 ljudi,” poroča STA. Nekateri so po guvernerjevih besedah nosili rdeče zaporniške uniforme, drugi pa so bili v civilnih oblačilih.

V Iraku je še veliko množičnih morišč
Iraški general Mortada Al Luvaibi je povedal, da so grobišča našli s pomočjo lokalnih prebivalcev. Tamkajšnji kmet Saad Abas je pojasnil, da so v času triletne okupacije videli pripadnike Islamske države, ki so na območje vozili zapornike ter jih nato postrelili.

Džihadisti so znani po svoji okrutnosti – tako kot partizani (foto: epa).

Havijo, ki leži približno 240 kilometrov severno od Bagdada, so iraške sile iz rok skrajnežev Islamske države osvobodile oktobra. Iraška vojska je sicer v soboto na zahodu države začela ofenzivo za zavzetje še enega od zadnjih območij pod nadzorom Islamske države Rava, ki leži v dolini reke Evfrat. V Iraku so odkrili številna množična grobišča z žrtvami te skrajne skupine.

C. Š.