fbpx

Iran in Venezuela uradno trgujeta z mangom in ananasom, v resnici pa na črno prevažata gorivo

Slika je simbolična (Foto: epa)

Venezuela in Iran sta na račun sankcij s strani ZDA prisiljeni sodelovati. Iznašli sta način, kako lahko med seboj sodelujeta in trgujeta po principu blagovne menjave. Po uradnih informacijah naj bi šlo za trgovanje z mangom in ananasom, a je ameriški zaseg tovora pokazal drugače. Medtem ko Venezuela Iranu zagotavlja gorivo za letala, po drugi strani Iran v istih cisternah Venezueli pošilja gorivo in rezervne dele za rafinerije v državi.

Venezuela se v zadnjem letu sooča z odvečnimi količinami kerozina, saj je večina njihovih letal prizemljenih zaradi koronavirusa. Odvečno gorivo za letalo zato v tem primeru pošilja v Iran, medtem ko jo Iran oskrbuje z gorivom in rezervnimi deli za rafinerije, saj se Venezuela, kljub največjim zalogam nafte, sooča z velikim primanjkovanjem nafte v zadnjih letih, je poročal RT.

Venezuela se v zadnjih letih sooča z izjemno nizkimi zaloga nafte zaradi manjše proizvodnje na račun slabega upravljanja z rafinerijami, prav tako pa tudi na račun sankcij, ki so jih uvedle ZDA, saj so prepovedale izvoz nafte v Venezuelo. Sprva ni bilo popolnoma jasno, kaj se trguje med obema državama, po uradnih informacija naj bi Venezuela v Iran izvažala “mango in ananas, kar so razumeli kot uspešno poslovno sodelovanje”.

Po sankcijah, ki so jih uvedle ZDA, Venezuela in Iran “na črno” trgujeta z gorivom. Slika je simbolična. (Foto: epa)

Nobena izmed omenjenih držav tako ni želela uradno razkriti podrobnosti o njunih pošiljkah, a je ameriški administraciji uspelo preseči tovor, ki je bil namenjen v Venezuelo. Američani so zaradi omenjenih sankcij zasegli pošiljko goriva, saj menijo, da gre dejansko za nelegalno trgovanje med Iranom in Venezuelo. Zasegli so 1.116 sodčkov nafte štirih tankerjev, kar pa so letos tudi uspešno prodali. Ministrstvo za pravosodje trdi, da je Islamska revolucionarna garda (IRGC) ustvarila načrt za tajno pošiljanje iranske nafte strankam zunaj Irana. Supertanker Achilleas po njihovih informacijah prenaša dva milijona sodov nelegalne iranske surove nafte.

Sara Rančigaj