Iran postaja vedno večji nasprotnik ZDA. Bo v grožnjah prehitel celo Severno Korejo? Trump grozi z novimi sankcijami

Foto: epa

Je največja grožnja ZDA res Severna Koreja? Zaradi iranskega jedrskega programa, v katerega vlagajo vedno več denarja, je možno, da bo Iran postal naslednji največji nasprotnik Amerike.

Teheranski parlament je že glasoval, da bodo v svoj jedrski program in v razvoj raket vložili več tisoč funtov.  Znesek vojaškega proračuna se je tako povečal na skoraj 800 milijonov dolarjev in govori se, da bodo s tem ”Ameriko poslali v smrt”. Od omenjene vsote denarja bo kar 260 milijonov preusmerjenih v razvoj raketnega programa. 300 milijonov bo namenjenih vojaškim silam v državi Quds, preostali milijoni pa bodo porabljeni za druge projekte, povezane z obveščanjem.

Vlada nedavno ponovno izvoljenega predsednika Hassana Rouhanija se trenutno sooča s t. i. “grožnjami ter z zlonamernimi, hegemonističnimi in razdiralnimi” dejavnostmi Amerike v regiji. Predsednik je celo opozoril, da bo povečal svoj jedrski program, če bodo ZDA nadaljevale z grožnjami o sankcijah, o katerih je na začetku tega meseca govoril Donald Trump. Ta je namignil, da bi lahko jedrski sporazum, ki ga je leta 2015 podpisal z vodilnimi državami, prekinil.

A. L.

 • tarantela

  Trum lomasti vsevprek.

 • Božo

  Teheranski parlament je že glasoval, da bodo v svoj jedrski program in v razvoj raket vložili več tisoč funtov.

  Spet ena nebuloza kvazi novinarjev nore tv. Toliko denarja porabi eno podjetje za eno večerno žurko. Res ne vem a sploh kdo naredi pregled članka preden se objavi ali to samo spustite čez google translate in gasa. Nekredibilni ste.

  • Olga

   Saj jih že zdaj zalagajo! “Naši” so jim pa denar prali z vednostjo predsednika “vseh Slovencev”, ki kandidira za nov mandat!

 • Jurij Musar

  Več kot očitno si je Trump obul prevelike čevlje. Je pa tako, da če lahko ZDA izstopijo iz okoljskega sporazuma, zakaj nebi Iran iz atomskega.

 • ljubinica

  Vec tisoc funtov za jedrski program?
  Vec tisoc funtov vlozi navadna angleska druzina v projekt izgradnje druzinske hise.
  Koliko milijard je ze Trump poslal Saudski Arabiji za orozje?
  NOVA24 zresnite se.
  …..
  Iran ZDA niti najmanj ne ogroza. Irana se boji Izrael. ZDA hlapec Izraela?
  Trump se hvali, za koliko je povecal vojaski proracun, se hvali, kako gromozansko mocne so ZDA ….
  Iran se pa ne sme oborozevati …
  State Department je nedavno iz svojih programskih tekstov izlocil blebetanje o tem, kako je cilj ameriske zunanje politike siriti svobodo in demokracijo ….
  Zdaj gre odkrito samo se za MOC.
  Za obvladovanje sveta.

 • Olga

  Nič drugače kot prej, ko so bili nasprotnik iz ozadja!

 • ljubinica

  Za raketni program so namenili pol milijona dolarjev ….
  Toliko je vredna malo boljsa hisa ….

 • xtc

  Komunistične in islamistične države postajajo vsevečja težava ,ki jo bo treba odpraviti,tako ali drugače.

 • Aron

  Upam da se Trump zaveda, da Iran ni Severna Koreja. Ce naredi kaksno neumnost, neveden psihopat kot je, bo pokalo v New Yorky, DCju in Los Angelesu. Perzijcev se ne testira.

 • Najplemenitejši

  Verski fanatik je verski fanatik, ne glede, kakšne vere je. V zgodovini so do zdaj največ škode naredili kristjani, sledijo Židi, zdaj pa tudi musliji pristavljajo svoj lonček. Vera je opij za ljudstvo!

  • učko

   Tlele so hudi interesi, ne pa neumni verski fanatiki, naivko. Verski fanatizem je samo krinka !

 • samotoje

  Iran je bil od Homeinijevega povratka in iranske revolucije ves čas bolj ali manj nasprotnik ZDA. Zdaj so okoliščine takšne, da je malo večji nasprotnik ZDA.