fbpx

Iran postaja vedno večji nasprotnik ZDA. Bo v grožnjah prehitel celo Severno Korejo? Trump grozi z novimi sankcijami

Foto: epa

Je največja grožnja ZDA res Severna Koreja? Zaradi iranskega jedrskega programa, v katerega vlagajo vedno več denarja, je možno, da bo Iran postal naslednji največji nasprotnik Amerike.

Teheranski parlament je že glasoval, da bodo v svoj jedrski program in v razvoj raket vložili več tisoč funtov.  Znesek vojaškega proračuna se je tako povečal na skoraj 800 milijonov dolarjev in govori se, da bodo s tem ”Ameriko poslali v smrt”. Od omenjene vsote denarja bo kar 260 milijonov preusmerjenih v razvoj raketnega programa. 300 milijonov bo namenjenih vojaškim silam v državi Quds, preostali milijoni pa bodo porabljeni za druge projekte, povezane z obveščanjem.

Vlada nedavno ponovno izvoljenega predsednika Hassana Rouhanija se trenutno sooča s t. i. “grožnjami ter z zlonamernimi, hegemonističnimi in razdiralnimi” dejavnostmi Amerike v regiji. Predsednik je celo opozoril, da bo povečal svoj jedrski program, če bodo ZDA nadaljevale z grožnjami o sankcijah, o katerih je na začetku tega meseca govoril Donald Trump. Ta je namignil, da bi lahko jedrski sporazum, ki ga je leta 2015 podpisal z vodilnimi državami, prekinil.

A. L.