fbpx

Iran predstavil samomorilski dron, ki lahko prenaša pametne samomorilske bombe

Foto: You tube.

Iran je predstavil nov tip drona – t. i. samomorilski dron. To ime je dobil, ker lahko nosi bojne glave oz. pametne bombe za izvedbo samomorilskih napadov. To je že drugi dron, ki ga je predstavila ta država v tem mesecu. Ima pa še eno pomembno lastnost: uporabiti ga je mogoče za kopenske ali pomorske tarče.

Vojaški računalniški program omogoča krmiljenje pol metra nad vodno gladino, s čimer se izogne nadzoru, ali pa na višini 900 metrov s hitrostjo 250 km/h. “Pri visoki hitrosti nad vodno gladino  letalo trči v tarčo in jo uniči, pa naj gre za plovilo ali kopenski poveljniški center,” so izjavili.

Uničujoče lastnosti so dronu še povečali s kakovostno vojaško kamero, ki jo je mogoče uporabiti tudi ponoči ali v vseh ekstremnih morskih razmerah. Dron poganjata dva majhna propelerja, preleti pa lahko 1000 km oz. lahko leti štiri ure, kot poroča RT.

V začetku tega meseca je bilo objavljeno, da so klonirali ameriški dron, saj so kopirali RQ-170 Sentinel, ki so ga decembra 2011 zajeli na vohunski misiji. Glede na vojaške lastnosti ima iranski dron visoke zmogljivosti, prevsem zaradi možnosti tovorjenja daljinsko vodenih bomb in zaradi uporabe na različnih terenih.

A. B.