fbpx

Iran razkril, da je pomagal pri izvajanju terorističnih napadov 11. septembra 2001!

Foto: Facebook

Iranski vladni uradnik je priznal, da so obveščevalci pomagali pri lažjem izvajanju koordiniranih terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki so povzročili smrt okrog 3.000 Američanov in za vedno spremenili svet in dojemanje varnosti. 

Asistent za mednarodne zadeve v iranskem sodstvu Mohammad-Javad Larijani je na iranski televiziji razkril, da so iranski obveščevalci na skrivaj pomagali napadalcem iz Al Kaide in jim nato ponudili zatočišče v islamski republiki.

Nadzor izvajala iranska obveščevalna služba
“Naša vlada se je strinjala, da ne bomo dali žiga na nekatere potne liste, ker so bili ti na tranzitnih letih in so brez žigov nadaljevali pot, pri tem pa so bili pod nadzorom iranske obveščevalne službe,” je v intervjuju 30. maja povedal Larijani. Po navedbah Washington Free Beacona gre za prvi primer, ko je iranski visoki uradnik javno priznal, da je Iran pomagal pri izvajanju terorističnih napadov, ki jih je izvedla Al Kaida.

Foto: Facebook

To izjavo Američani dojemajo kot dokaz, da je Iran sodeloval z Al Kaido, namreč ta je med drugim dopustil prehod letala skozi iranski zračni prostor na katerem je bil eden izmed pilotov, ki je izvedel smrtonosne napade, ob njem pa je sedel celo vojaški voditelj Hezbolaha. To pa tudi kaže na to, da je šlo za sodelovanje med Al Kaido in libanonsko politično in paravojaško organizacijo Hezbolah.

N. Ž.