fbpx

Iran v boju proti ZDA uporablja tudi teroristične celice v Afriki

Pripadniki Iranske revolucionarne garde (vir: twitter)

Iran naj bi v odziv na sankcije s strani ZDA širil svojo teroristično dejavnost v Afriki, kjer naj bi rekrutirali približno 300 borcev za napade na tarče ZDA in zaveznikov v Afriki. Na udaru naj bi bile predvsem vojaške baze in diplomatska predstavništva.

ZDA so Iran razglasile za vodilno državo v financiranju terorizma na svetu. Uradni Teheran pa naj bi po trditvah neimenovanega visokega uslužbenca za varnost širil svojo teroristično mrežo v Afriko.

Podatki o iranskih terorističnih celicah v Afriki so pricurljali v javnost po seriji aprilskih aretacij v Čadu. Iran naj bi do sedaj po poročanju Breitbarta pridobil okoli 300 borcev, ki so “prestali naporno urjenje v iranskih vadbenih taborih v Siriji in Iraku”.

Širitev v Afriko
Za širitev iranske teroristične mreže v Afriki naj bi bil odgovoren vodja elitne enote Al Quds Qassem Suleimani, ki je del iranske republikanske narodne garde. ZDA so iransko narodno gardo označile za teroristično organizacijo.

Pripadniki teroristične organizacije Hezbolah (Vir: Twitter)

Iranske teroristične celice naj bi med drugim delovale v Sudanu, Čadu, Nigru, Gambiji in Srednjeafriški republiki. Svojo prisotnost v Afriki je okrepil tudi iranski narkoteroristični podaljšek, libanonska teroristična organizacija Hezbolah. Ta se tako vedno bolj posveča tihotapljenju prepovedanih drog iz Latinske Amerike v Evropo preko Afrike.

Maroški zunanji minister Nasser Bourita je že septembra 2018 svaril, da je v državi prisoten Iran, ki širi svoj vpliv v podsaharski Afriki ravno preko povečane dejavnosti Hezbolaha v regiji.

Ivan Šokić