Iran z vojaško vajo v Omanskem zalivu izziva mednarodno javnost!

Foto: Twitter

Najnovejša iranska podmornica Fateh in rušilec Sahand sta se pridružila obsežni tridnevni vojaški vaji v Omanskem zalivu z imenom ‘Velayat 97’.

Plovila bodo patruljirala na območju dveh milijonov kvadratnih kilometrov, vse od ožine Hormuz do Omanskega zaliva in čez severni Indijski ocean. Podmornice bodo izstrelile rakete, spremljali pa jih bodo tudi helikopterji, patrulje, izvidniški in bombni droni, poroča  tiskovna agencija Tasnim.

Foto: Twitter

Gre za dokazovanje moči navzven
“To manevriranje in demonstracija moči dokazujeta sposobnost mornarice in obrambne opreme, da se uprejo vsakršnim grožnjam na morju,” je po navedbah Russia Today izpostavil kontraadmiral Hossein Khanzadi.

Foto: Twitter

Do vojaške vaje je prišlo nekaj mesecev po tem, ko je iranska elitna islamska revolucionarna garda izvedla prvo ofenzivno vojaško igro z imenom “Veliki prerok 12”, blizu otoka Qeshm v Perzijskem zalivu. Prav tako pa do napenjanja vojaških mišic Teherana prihaja v času  povečane napetosti med islamsko republiko in Washingtonom, potem ko so se ZDA lani enostransko umaknile iz skupnega celovitega akcijskega načrta iz leta 2015 (Iranski jedrski  sporazum) in ponovno uvedle gospodarske sankcije za Iran.

H. M.