fbpx

Iran spustil zajete mornarje, zahteva opravičilo ZDA

Foto: epa

Pokvarjen navigacijski sistem naj bi povzročil, da sta dve ameriški ladji zašli v iranske vode. Iran je vseh deset mornarjev zaslišal, od ZDA pa zahteva opravičilo. Po pričakovanju ameriške vlade so mornarje že spustili.

Deset ameriških mornarjev, ki so jih iranske oblasti zadržale na otoku Farsi, so zasliševali predvsem v zvezi s tem, “če so vstopili v iranske teritorialne vode namerno v obveščevalne namene,” so sporočili iz iranske revolucionarne garde. Vsi zajeti mornarji so zdravi in že v rokah ZDA, poroča CNN.

Dobili zagotovila o izpustitvi
Iz Obamove administracije so sporočili, da zajetje mornarjev ni bilo del sovražnega dejanja zoper ZDA. Prav tako so ameriške oblasti dobile zagotovilo, da bodo mornarji takoj izpuščeni. To je potrdil tudi sekretar John Kerry, vendar podrobnosti ni želel razkriti.

Kaj so tam počele ameriške ladje?
Ladji sta pluli na poti iz Kuvajta v Bahrajn, mimo otoka Farsi, kjer so ju zajeli Iračani. Iz plovil ni bilo zaznati nobenih klicev v stiski. Iranska tiskovna agencija je sporočila, da je ameriški ladji rešila iranska mornarica. Po pogovoru sekretarja Kerrya in iranskega zunanjega ministra je slednji dejal, da je na eni od ladij prišlo do tehničnih težav. Iran zahteva tudi opravičilo ZDA.

Bo predaja v mednarodnih vodah?
Vseh deset mornarjev – devet moških in eno žensko – so Iračani izpustili danes v jutranjih urah. Ameriške oblasti so potrdile, da je predaja mornarjev potekala v mednarodnih vodah po jutranji zori, vendar niso sporočile, ali so Iranci vrnili tudi obe ladji z vsem osebjem.

“Vsem sporočamo, da smo v stikih z Iranci, ki so nam zagotovili, da so mornarji na varnem in da jim bodo zagotovili varno pot naprej,” je sporočil predstavnik Bele hiše za stike z javnostmi.

M. P.