fbpx

Iranci na zahvalni dan zagrozili Američanom z raketnim napadom!

Iransko orožje (Foto: epa)

Poveljnik iranske revolucionarne garde je izbral zahvalni dan za to, da je Združenim državam Amerikam zagrozil, da se njene baze v Afganistanu, Združenih arabskih emiratih in Katarju ter ameriške letalonosilke v Perzijskem zalivu nahajajo v dosegu iranskih raket. 

Vodja oddelka zračnega prostora revolucionarne garde Amirali Hajizadeh je v četrtek dejal, da so iranske rakete v pripravljenosti – za primer, če se bodo ZDA odločile za uporabo vojaške sile proti Teheranu. Ameriške baze in letalonosilke je izpostavil kot možne tarče, pri čemer je omenil zračno bazo Al Udeid v Katarju, bazo Al Dhafra v  Združenih arabskih emiratih in bazo Kandahar v Afganistanu, ki gosti ameriške sile.

“Nahajajo se na območju našega dosega in lahko jih zadenemo v primeru, če se Američani odločijo za takšen korak. Naše rakete imajo preko 700 km dosega, ameriške letalonosilke pa predstavljajo naše tarče,” je dejal Hajizadeh po navedbah Reutersa. Iran sicer trdi, da je njen raketni program popolnoma obrambne narave, vendar pa je zagrozil, da bo prekinil pošiljke nafte skozi Hormuško ožino v primeru kakršne koli grožnje s strani ZDA na njeno trgovanje z nafto.

Foto: epa

ZDA odločno za zaščito svobodne plovbe po mednarodnih vodah
Prejšnji mesec je ameriški zunanji minister Mike Pompeo zavrnil zahtevo Irana za nadzor pomorskih plovnih poti v Perzijskem zalivu in obljubil, da bodo ZDA še naprej skrbele za zaščito svobodne plovbe po mednarodnih plovnih poteh. Prav tako pa je tudi ameriški obrambni minister James Mattis jasno izpostavil, da Iran ne bo imel možnosti za poseganje v mednarodni ladijski promet.

Revolucionarna garda je prejšnji mesec po navedbah Breitbarta izstrelila rakete na teroriste iz vrst Islamske države, potem ko je islamistična skupina priznala odgovornost za napad na vojaško parado v Iranu, v katerem je umrlo 25 ljudi, med katerimi pa je bila skoraj polovica vojakov. Šlo je za kar drugi raketni napad Irana v roku enega meseca.

H. M.