fbpx

Iranska islamska republika aretirala 29 žensk, ker so bile v javnosti brez hidžaba

Foto: twitter

Teheranska policija je aretirala 29 žensk, ki so se v javnosti pojavile brez naglavnih rut, medtem ko so protestirale proti zakonu o zakrivanju žensk, ki velja vse od islamske revolucije leta 1979.

Vse aretirane so obtožene kaznivega dejanja s področja kršitve javnega reda in jih obravnava državno tožilstvo, poroča Jihad Watch. Glavni tožilec Mohammad Jafar Montazeri je glede njihovega protesta dejal, da gre za “trivialne” in “otroške” poteze. Prepričan je, da so jih po vsej verjetnosti v to nagovorili tujci. Povprašali so ga tudi, kam je izginila Vida Mohaved, ki je stala na podestu in s svojo naglavno ruto bele barve vihrala kot z zastavo, vendar odgovora očitno ni bilo. Na družbenih omrežjih pa se je pojavilo še mnogo fotografij, vsaj enajstih žensk, ki so protestirale na enak način.

Eden od uglednih odvetnikov za človekove pravice je pred dnevi dejal, da je ena od pridržanih žensk dobila varščino v višini več kot 80 tisoč evrov.

Zanimivo je, da so celo konservativni Iranci izrazili podporo protestnikom, mnogi pa so prepričani, da bi morala biti verska pravila osebna izbira.

 

M. S.