fbpx

Iranska protestnica, ki je leta 2017 snela hidžab, obsojena na leto dni zapora

Iranka, ki je v znak protesta slekla naglavno prekrivalo in bila zaradi tega kaznovana (vir: twitter)

Iranska protestnica Vida Movahed, ki je leta 2017 na javnem protestu snela hidžab, je bila zaradi svojega dejanja upora obsojena na leto dni zaporne kazni.

Ko je Movahedova slekla hidžab, so fotografije osamljene protestnice, ki maha s palico, ovito z hidžabom, obšle svet. Fotografije, ki so bile posnete v Teheranu, pa so po pisanju Breitbarta pomenile samo začetek nacionalnih protestov proti strogemu islamskemu režimu in vladni korupciji.

Aretacija in izginotje Movahedove sta zbudila zanimanje javnosti šele s kampanjo na Twitterju. Jasno sporočilo je takrat pred sodiščem poslala tudi Shima Babaei, ki je ravno tako snela naglavno prekrivalo.

Iranski predsednik Hassan Rouhani (Foto: EPA)

Payam Derefshan, odvetnica Movahedove, je povedala, da je sodišče njeno stranko v marcu obsodilo na leto dni zaporne kazni zaradi spodbujanja javne “pokvarjenosti”. Čeprav policija po trditvah iranskega predsednika Hassana Rouhanija nima časa za preganjanje vseh, ki ne spoštujejo zakona o nošenju hidžaba, pa imajo v državi več tisoč tajnih pripadnikov tako imenovane “moralne policije”, ki so še kako dejavni.

Pogosta prijava žensk v Iranu, ki ne nosijo naglavnih prekrival, se nanaša na posameznice, ki so ga snele med vožnjo v avtomobilu, kar je prekršek, zaradi katerega lahko država zaseže vozilo. Obljube iranskih oblasti, da bodo sprostile zakonodajo v zvezi z obveznim nošenjem naglavnih prekrival za ženske, so se v preteklosti že izkazale za prazne.

Ivan Šokić