Iranski režim samovoljno zadržal diplomata EU

Slika je simbolična. Vir: AFP.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je potrdil, da je švedski diplomat Johan Floderus, ki dela za diplomatsko službo EU, že več kot 500 dni pridržan v Iranu. Poudaril je, da si Unija v sodelovanju s švedskimi oblastmi in Floderusovo družino močno prizadeva za njegovo izpustitev. Iranski režim je znan po tem, da grozi tujemu diplomatskemu osebju in celo politikom – spomnimo, grozili so tudi Milanu Zveru in Janezu Janši, obema zapriseženima borcema proti iranski teokraciji.

V aprilu 2022 so v Iranu pridržali državljana Švedske, moškega v tridesetih letih. Švedsko zunanje ministrstvo in veleposlaništvo v Teheranu se aktivno ukvarjata s tem primerom in ga obravnavata kot samovoljno pridržanje s strani iranskih oblasti, je sporočilo švedsko zunanje ministrstvo. EU in švedske oblasti sicer identitete zapornika doslej niso izpostavljale.

Časnik New York Times je identificiral pridržanega moškega kot 33-letnega Johana Floderusa, ki naj bi bil zaposlen v diplomatski službi EU, vendar uradne potrditve identitete ni podala Švedska ali EU. Po navedbah ameriškega časnika naj bi iranske oblasti aretacijo Floderusa izvedle 17. aprila lani na letališču v Teheranu, ko je želel zapustiti državo po zasebnem turističnem potovanju v Iranu.

Evropska unija je sporočila, da so seznanjeni s primerom pridržanega Šveda in ga natančno spremljajo, pri tem pa tesno sodelujejo s švedskimi organi. Poudarili so tudi, da je treba ta primer obravnavati v luči naraščajočega števila primerov samovoljnega pridržanja državljanov EU. V nedavnem času je več zahodnih držav ostro obsodilo Iran zaradi uporabe diplomatskih pridržanj kot sredstva pritiska za dosego izpustitve svojih državljanov, ki so zaprti v evropskih državah ali ZDA.

Grozili Janši in Zveru
Iranski režim je junija letos prek svojega veleposlaništva v Ljubljani spisal pismo s prikrito grozilno vsebino Janezu Janši in Milanu Zveru, ker podpirata demokratično opozicijo MEK. Kot je proti koncu pisma navedeno, bo njuna dejanja v prihodnje obravnaval kot podporo terorizmu. Režim posebej skrbi Janševa letošnja vnovična udeležba na letnem opozicijskem dogodku Free Iran World Summit.

Iransko veleposlaništvo v Ljubljani poziva vse evropske države, kjer so nastanjeni predstavniki MEK, da aretirajo in sodno preganjajo pripadnike te organizacije, ki po navedbah režima izvaja teroristične dejavnosti skladno s svojimi mednarodnimi obvezami. Prav tako veleposlaništvo izraža odkrito nezadovoljstvo nad dejstvom, da MEK podpirajo tudi nekateri člani EU parlamenta in zastopniki držav članic EU, kar po njihovem pomeni, da podpirajo terorizem, sektaštvo in nasilje ter škodujejo tako materialno kot tudi duhovno. Za konec veleposlaništvo tem posameznikom in strankam grozi z morebitnimi posledicami, če bi s tovrstnimi dejavnostmi nadaljevali. Podporo bodo v Iranu obravnavali celo kot podporo terorizmu in terorističnim dejanjem!

Foto: Twitter

Fajonova povsem “iranska”
Zunanja ministrica Tanja Fajon je sicer v dobrih odnosih z iransko teokracijo – še kot evropska poslanka pred tremi leti se je hvalila z obiskom veleposlanika Islamske republike Iran Kazema Sahefia v njeni pisarni Evropskega parlamenta, kjer sta po njenih besedah “izmenjala poglede na aktualne razmere, posebej pa jo je seznanil z izzivi glede spoštovanja jedrskega dogovora iz leta 2015, potem ko so ZDA naznanile umik.”

Ni videti, da bi jo prijetje švedskega diplomata pretirano ganilo, saj je tudi grožnja iranskega režima slovenskima politikoma ni.

I. K.