Iranski substituti izvedli 58 napadov na ameriške enote

Rušilec Thomas Hudner (Foto: Brian G. Reynolds/Wikipedia PD)

Iranski “substituti” so od sedemnajstega oktobra izvedli 58 napadov na ameriške enote, so včeraj sporočili iz Pentagona. Gre za islamistične milice in ostale oborožene skupine, ki jih podpira in financira Iran in delujejo v bližnjevzhodni regiji kot podaljšana roka iranskega režima. Namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh je dejala, da so 27 napadov izvedle islamistične skupine v Iraku, 31 pa skupine v Siriji.

Na novinarsko vprašanje, zakaj oborožene sile ZDA ne odgovorijo na napade, je Singhova dejala, da si ZDA v vseh primerih napadov na pripadnike ameriških oboroženih sil pridržujejo pravico, da se odzovejo na način ter ob času in na kraju, ki si ga sami izberejo. Na vprašanje, če čakajo, da bo prišlo do smrtnih žrtev, predno bodo ukrepali, je odvrnila, da to “absolutno ne drži“.

Potrdila je tudi, da je ameriški rušilec Thomas Hudner sestrelil dron, ki je bil izstreljen iz Jemna. Jemen je namreč zaveznik Hamasa in v njegovo podporo izstreljuje drone proti ciljem v Izraelu. Enega takšnih dronov je sestrelil ameriški rušilec Hudner, ki je del ameriške pomorske vojne skupine, nameščene v vzhodnem Sredozemlju. Singhova je dejala, da ocenjujejo, da rušilec ni bil cilj drona, vendar pa je le-ta letel proti območju, kjer so ameriška plovila in vojaške enote, zato se je poveljnik rušilca odločil, da ga bo sestrelil.

Na vprašanje, kako nameravajo ZDA ukrepati, potem ko je pretekli teden Jemen sestrelil ameriško izvidniško brezpilotno letalo MQ-9 Reaper v bližini jemenske obale, pa je le ponovila, da si ZDA pridružujejo pravico odgovora na način in ob času, ki se jim bo zdel najbolj primeren.

Bogdan Sajovic