fbpx

Iraška vojska neizprosna z ujetimi džihadisti: Večina dočaka smrtno kazen po 20-minutnem sojenju

Foto: Youtube

Britanski džihadisti, ujeti po padcu kontroverzne teroristične skupine Islamska država, se v Iraku soočajo s smrtno kaznijo zaradi obtožb terorizma. Borcem, med katerimi so tudi Evropejci, so na sojenjih, ki trajajo manj kot 20 minut, dosodili usmrtitev z obešanjem.

Iraško ministrstvo za pravosodje je razkrilo, da je od leta 2016 izvedlo 194 usmrtitev zaradi obsodb terorizma, med katerimi je bilo vsaj 27 tujcev iz drugih arabskih držav. Prejšnji mesec pa so sporočili, da so izvedli še dodatnih 38 usmrtitev, pri čemer pa nacionalnost usmrčenih ni bila omenjena.

Veliko osumljenih borcev je v priporu
Vsaj eden izmed usmrčenih je bil s Švedske, navajajo raziskovalci na področju človekovih pravic in terorizma. Do 6000 drugih čaka na usmrtitev, vendar njihove nacionalnosti po poročanju Združenih narodov še niso bile razkrite javnosti. Še več osumljenih borcev je v priporu, med njimi so vsaj štirje Evropejci. Za več kot 800 državljanov Velike Britanije se po navedbah The Suna predvideva, da so se odpravili v Irak in Sirijo, da bi se borili v imenu teroristične skupine, pri tem pa je treba pripomniti, da so med njimi tudi najstniki, ženske in mlade družine.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Pred tremi tedni sta bila dva Turka, ki sta trdila, da sta v Irak potovala kot vodovodarja, spoznana za kriva, da sta se borila v imenu Islamske države, in to na sojenju, ki je po poročanju Washington Posta trajalo le 18 minut. Decembra lani je sodnik Abu Iman opozoril, da se vsaj 100 ujetih britanskih borcev v Mosulu sooča s smrtno kaznijo. “Zakrivili so zločin proti Iračanom, zato bi jim bi bilo treba soditi v skladu z območno zakonodajo,” je še povedal.

Britanski obrambni minister za borce predlagal smrtno kazen
Prejšnji mesec je britanski obrambni minister Gavin Williamson povedal, da bi bilo treba Britance, ki so se borili za Islamsko državo, uloviti in usmrtiti. Predlagal je, naj vojaške sile pri iskanju pozornost usmerijo na britanske borce in pri tem dodal, da mrtvi teroristi ne morejo biti v škodo Veliki Britaniji.

N. Ž.