Iraška vojska neizprosna z ujetimi džihadisti: Večina dočaka smrtno kazen po 20-minutnem sojenju

Foto: Youtube

Britanski džihadisti, ujeti po padcu kontroverzne teroristične skupine Islamska država, se v Iraku soočajo s smrtno kaznijo zaradi obtožb terorizma. Borcem, med katerimi so tudi Evropejci, so na sojenjih, ki trajajo manj kot 20 minut, dosodili usmrtitev z obešanjem.

Iraško ministrstvo za pravosodje je razkrilo, da je od leta 2016 izvedlo 194 usmrtitev zaradi obsodb terorizma, med katerimi je bilo vsaj 27 tujcev iz drugih arabskih držav. Prejšnji mesec pa so sporočili, da so izvedli še dodatnih 38 usmrtitev, pri čemer pa nacionalnost usmrčenih ni bila omenjena.

Veliko osumljenih borcev je v priporu
Vsaj eden izmed usmrčenih je bil s Švedske, navajajo raziskovalci na področju človekovih pravic in terorizma. Do 6000 drugih čaka na usmrtitev, vendar njihove nacionalnosti po poročanju Združenih narodov še niso bile razkrite javnosti. Še več osumljenih borcev je v priporu, med njimi so vsaj štirje Evropejci. Za več kot 800 državljanov Velike Britanije se po navedbah The Suna predvideva, da so se odpravili v Irak in Sirijo, da bi se borili v imenu teroristične skupine, pri tem pa je treba pripomniti, da so med njimi tudi najstniki, ženske in mlade družine.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Pred tremi tedni sta bila dva Turka, ki sta trdila, da sta v Irak potovala kot vodovodarja, spoznana za kriva, da sta se borila v imenu Islamske države, in to na sojenju, ki je po poročanju Washington Posta trajalo le 18 minut. Decembra lani je sodnik Abu Iman opozoril, da se vsaj 100 ujetih britanskih borcev v Mosulu sooča s smrtno kaznijo. “Zakrivili so zločin proti Iračanom, zato bi jim bi bilo treba soditi v skladu z območno zakonodajo,” je še povedal.

Britanski obrambni minister za borce predlagal smrtno kazen
Prejšnji mesec je britanski obrambni minister Gavin Williamson povedal, da bi bilo treba Britance, ki so se borili za Islamsko državo, uloviti in usmrtiti. Predlagal je, naj vojaške sile pri iskanju pozornost usmerijo na britanske borce in pri tem dodal, da mrtvi teroristi ne morejo biti v škodo Veliki Britaniji.

N. Ž.

 • Dostmamrecesije

  Pravilno. Tudi oni niso nežni z ujetniki (nedolžnim ljudstvom)

 • Bastian

  Popolnoma pravilna odločitev. Tako je treba ravnati tudi v evropi!

 • Caetano

  V večjem delu Evrope pa hodijo prosto okoli in se udeležujejo tečajev za ”deradikalizacijo”. Kot tempirane bombe ogrožajo državljane. To je seveda dosti hujše od iraškega postopanja.

 • FUCK COMMUNISM

  Za terorizem, naklepen umor, pedofilijo in posilstvo bi morala biti samo ena kazen…

 • pajot

  Obesite jih. Še prej pa tri dni rezat jermene s hrbta in nasolit rane.

 • Janez

  Evo točno to bi morali narediti partizani po koncu vojne pa jim nihče ne bi mogel kaj očitati.

 • xtc

  Takole bo zgledal konec levakov v Sloveniji,ko si nikjer več ne bodo mogli več sposoditi niti centa in ko jih bodo na enakih 20 minutnih sojenjih sodili njihovi lastni najbolj zagreti verniki,ki bodo imeli prazne krožnike.

  • ogledalo

   Mt5,3

 • hle

  Morali bi še uvesti ženske strelske vode da bi bilo tem klavcem že tukaj jasno da z tistimi devicami tam gori ne bo nič

 • Boris_j

  Prekruto in brezpravno. “Sojenje”, ki traja 18 minut je le branje obtožnice brez odvetnika na drugi strani. Tudi haaškim obtožencem ne dajejo smrtne kazni, praviloma več desetletij trajajoči zapor. Po drugi strani pa ne smemo pozabiti, da imajo večinsko muslimanske vojske, Iraška, Kurdska, tudi Sirska, daleč največ zaslug za poraz ISISa. Tega tu ne pozabiti.

 • bojan

  vso to nesnago satanovo uničit

 • lauraas

  “Što su tražili, to su dobili.”

 • Mirnik Aleš

  “Predlagal je, naj vojaške sile pri iskanju pozornost usmerijo na
  britanske borce in pri tem dodal, da mrtvi teroristi ne morejo biti v
  škodo Veliki Britaniji.”

  Res, lahko pa škodujejo živi in razkrijejo da je to v bistvu zahodna vojska, zakamuflirana skozi več nivojev.

 • ogledalo

  Tako je treba z narodnimi izdajalci!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!