fbpx

Iraške sile gredo nad zadnjo utrdbo Islamske države

Foto: epa

Iraške sile so danes začele z ofenzivo za osvoboditev krajev al Kaim in Rava na zahodu države, zadnjo utrdbo skrajne skupine Islamska država v Iraku, je sporočil iraški premier Haider al Abadi.

“Pripadniki IS nimajo druge možnosti, kot da umrejo ali se predajo,” je dejal Abadi. Kot je dodal, iraške enote poskušajo uničiti zadnjo utrdbo terorizma v Iraku. Po poročanju iraških medijev ima najnovejša ofenziva proti džihadistom IS podporo zavezništva pod ameriškim vodstvom iz zraka.

Iraške oblasti domnevajo, da so številni borci IS po nedavnih vladnih ofenzivah proti skrajnežem na severu države zbežali v al Kaim. Islamska država je v zadnjih mesecih v Iraku doživela vrsto vojaških porazov in izgubila večji del ozemlja, poroča STA.

Iraške sile so nedavno džihadiste pregnale iz kraja Havidža, njihovega zadnjega oporišča na severu Iraka, julija pa so znova prevzele nadzor nad drugim največjim iraškim mestom Mosul. Vladne sile in z njo povezane paravojaške enote so okrepile tudi operacijo proti kurdskim silam v pokrajini Nineve na skrajnem severu države blizu meje s Turčijo. Kot so danes sporočile kurdske oblasti, iraške sile s topništvom napadajo položaje severozahodno od Mosula. Deli pokrajine Nineve severno in zahodno od Mosula so zadnja območja pod nadzorom kurdskih sil zunaj iraškega Kurdistana.

C. Š.