fbpx

Iraški Kurdi na referendumu o neodvisnosti več kot 90- odstotno za lastno državo

Foto: iStock

Iraški Kurdi so se množično udeležili ponedeljkovega referenduma, na katerem so odločali o neodvisnosti iraškega Kurdistana. Več kot 90 odstotkov si jih želi svoje države, končni rezultati pa bodo znani v treh dneh. Oblasti v Bagdadu, sosednje države, ZDA in Združeni narodi glasovanju ostro nasprotujejo, vendar izid referenduma ne bo zavezujoč. Predvsem v Erbilu pa so se dolge vrste začele nabirati že kmalu po odprtju volišč.

Svoj glas je oddal tudi kurdski predsednik Masud Barzani, ki je volil v tradicionalni vojaški uniformi kurdskih pešmerg in ponosno pokazal počrnjen prst pred kamerami, kot dokaz, da je oddal svoj glas.

Bagdad referendumu močno nasprotuje
Referendum poteka tako v Kurdistanu kot tudi na območjih, ki so v središču spora med oblastmi v Bagdadu in Erbilu, med drugim v z nafto bogati pokrajini Kirkuk. Bagdad, glavno mesto Iraka in Bagdadskega guvernata, referendumu, ki sicer ni pravno zavezujoč, ostro nasprotuje. Iraški premier Haider al Abadi je v nedeljo ponovil, da referenduma ne bodo priznali in bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da zaščitijo ozemeljsko celovitost in enotnost Iraka. Masoud Barzani, kurdski politik, ob tem poudarja, da referendum ne bo vodil v takojšnjo razglasitev neodvisnosti, temveč v začetek resnih pogovorov z oblastmi v Bagdadu.

Proti referendumu se je izrekel tudi Varnostni svet ZN, predvsem pa mu ostro nasprotujeta Turčija in Iran, ki imata številčno kurdsko skupnost za svojih ozemljih. Po mnenju Ankare in Teherana bi referendum lahko okrepil separatistične težnje na njihovih domačih tleh.

Turčija bo zaprla svojo mejo z Irakom
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes sporočil, da bo Turčija zaprla svojo mejo z Irakom “Ta teden bodo ukrepi uveljavljeni. Vstop in izstop bosta zaprta,” je povedal v Istanbulu. Na meji so sicer že pred tem vzpostavili okrepljene varnostne ukrepe.

“Potem bomo videli, po katerih poteh bo (iraški Kurdistan) prodajal nafto. Ventili so pri nas, ko jih enkrat zapremo, bo konec,” je povedal turški predsednik. Tako je zagrozil z zaprtjem poti, po kateri Kurdi prek Turčije in njenega južnega pristanišča Ceyhan izvažajo nafto. Ta pot je tudi ena ključnih gospodarskih žil za regijo.

Medtem pa so turške oblasti že pozvale turške državljane, naj zapustijo mesta v iraškem Kurdistanu zaradi varnostnih razlogov, povezanih z referendumom.

D. Š., STA