fbpx

Irski škof: Bodimo iskreni, pri splavu otrok nima izbire

Škof Kevin Doran (vir: twitter)

Na Irskem v teh dneh poteka referendumska kampanja za spremembo osmega amandmaja irske ustave, ki ščiti pravico do življenja še nerojenih otrok. Javna razprava poteka med zagovorniki življenja, ki nasprotujejo splavu, in zagovorniki “izbire”, ki splav podpirajo. V razpravo se je vključil tudi irski škof Kevin Doran, ki se je zavzel za življenje še nerojenih otrok, in poudaril, da je “izbira”, kot jo prikazujejo podporniki splava, velika laž, saj nedolžen otrok nima izbire pri odločanju o tem, ali bo živel ali ne, zato je naša dolžnost zaščititi nedolžno in nebogljeno človeško življenje.

“Ko pride do pravice do izbire, pogosto pozabljamo, da je v to vpletena še ena oseba, ranljiva oseba, ki nima izbire in se v celoti zanaša na zaščito drugih ljudi,” je zapisal Doran. “Če družba sprejme, da ima eno človeško bitje pravico končati življenje drugega, potem ni več možno trditi, da je pravica do življenja temeljna človeška pravica za vse,” je po poročanju spletnega portala Breitbart dodal Doran. “Soočamo se z ogromnim in dramatičnim spopadom med dobrim in zlim, smrtjo in življenjem, ‘kulturo smrti’ in ‘kulturo življenja’,” je povedal irski škof iz elphinske škofije.

Škof Doran je vzel pod drobnogled različne krilatice, ki jih pogosto izrekajo zagovorniki smrti dojenčkov, kot je na primer tudi sklicevanje na zdravje. “Splav nima ničesar skupnega z zdravstveno oskrbo,” je zapisal. “V opisu dela vašega osebnega zdravnika ni ničesar, kar bi lahko samo za trenutek nakazovalo, da mora biti vpleten v odvzem človeških življenj.”

Ostanki splavljenega otroka. (vir: YouTube)

Sodobna embriologija je glede tega povsem jasna. “Med vero in razumom ni nikakršnega konflikta,” je zapisal Doran. “Novo človeško bitje, ki bo po devetih mesecih rojeno kot vaš otrok, se začne z oploditvijo. Genetska identiteta tega novega otroka je tam že od samega začetka. Vse ostalo je preprosto naravni razvoj.”

Ivan Šokić