fbpx

IS se pripravlja na napad z “umazano bombo”, nevarnost jedrskega napada še nikoli višja

Foto: EPA

Nevarnost jedrskega napada ni bila tako visoka od konca hladne vojne, trdi študija inštituta iz Luksemburga. Krivec za izredno stanje ni nihče drug kot zloglasna Islamska država, ki sicer nima v lasti običajne atomske bombe, lahko pa bi napadla s t. i. umazano bombo. 

Umazana bomba deluje kot običajna bomba s standardnim eksplozivom, opremljena z radioaktivnim materialom, ki ga eksplozija razširi na širokem območju. Območje nato postane mrtva cona, iz katere se morajo ljudje izseliti zaradi previsokega radioaktivnega sevanja.

“Islamska država je že izvedla številne napade s kemičnim orožjem v Siriji. Vemo tudi, da si želi to nadgraditi z jedrskim napadom v Evropi,” je na novinarski konferenci povedal direktor Mednarodnega luksemburškega foruma za preprečevanje jedrske katastrofe Moshe Kantor.

ZDA in Rusija bi morali sodelovati
Kombinacija namer IS, slabe varnostne pripravljenosti držav EU in slabe zavarovanosti številni jedrskih kompleksov v državah nekdanje Sovjetske zveze bi se lahko izkazala za smrtonosno. Strokovnjaki v študiji pozivajo tako Združene države kot Rusijo k deljenju kapacitet za nadzor nad nezakonitimi potmi radioaktivnih materialov.

Napad na nuklearne elektrarne?
Pred terorističnim napadom na bruseljsko letališče, ki se je zgodil marca letos, se je izkazalo, da so snovalci napada snemali tudi jedrsko elektrarno v Belgiji, ki so jo nameravali napasti z običajnim eksplozivom, poroča Daily Mail, S snemanjem prihodov in odhodov zaposlenih so nameravali ugotoviti dnevni red nuklearke in tako določiti najbolj ugoden čas za napad.

Ž. K.