fbpx

Islamski terorizem vzrok za kar 91 odstotkov žrtev terorizma v Evropi

Terorist ISIS (vir: twitter)

Nova knjiga, ki so jo izdali na pobudo španske poslanke, je razkrila, da so za 91 odstotkov žrtev terorističnih napadov od leta 2000 odgovorni islamski teroristi.

V knjigi Black and White Book of Terrorism in Europe (v prevodu Črna in bela knjiga terorizma v Evropi), ki je izšla na pobudo španske poslanke Maité Pagazaurtundua, ki je tudi predsednica fundacije za žrtve terorizma, tako po pisanju Breitbarta piše, da je v EU med letoma 2000 in 2019 zaradi terorističnih napadov umrlo 753 ljudi.

Poleg tega je bilo v istem obdobju po svetu še 1.115 državljanov EU, v to so vključeni turisti in vojaško osebje, žrtev terorističnih napadov. V skupnem seštevku so za 91 odstotkov vseh smrtnih žrtev odgovorni islamski teroristi. Od tega jih je bilo kar 20 odstotkov žrtev samomorilskih bombnih napadov.

Število primerov nasilja s strani skrajnih levičarjev v porastu
V primerjavi s političnim terorjem so številke naravnost grozljive. Tako naj bi v zadnjih 18 letih zaradi terorizma skrajnih levičarjev umrlo 13 ljudi, ravno toliko pa tudi zaradi terorizma skrajnih desničarjev. Ob tem velja izpostaviti, da je ekstremizem skrajne levice po Evropi v zadnjih letih v porastu. Nemška notranja varnostno-obveščevalna služba BfV je tako opozorila, da se je število nasilnih skrajnih levičarjev med letoma 2012 in 2017  povečalo s 7.100 na 9.000 primerov.

Predsednica fundacije za žrtve terorizma Maité Pagazaurtundua (Vir: Twitter)

Španija ima med državami EU največ s terorizmom povezanih smrtnih žrtev, in sicer 268 mrtvih. Neslavno drugo mesto je zasedla Francija z 263 žrtvami terorizma. “Pozabljenje je najhujša stvar,” je povedala francoska medresorska delegatka za podporo žrtvam terorja Elisabeth Pelsez. Ob tem je dodala, da ne smemo pozabiti, da smrt ene osebe dodatno prizadene še med 10 in 20 ljudi. Zato je pomembno, da ta knjiga ni zgolj navajanje statistike, temveč je tudi počastitev spomina na vse žrtve, ki so umrle v terorističnih napadih.

Število terorističnih groženj v Evropi je ostalo zelo visoko vse od migrantske krize v letu 2015. Francoske oblasti so tako sporočile, da so v prvi polovici lanskega leta preprečili vsaj pet primerov terorističnih napadov. Leta 2017 je v Evropi prišlo do 205 ločenih terorističnih naklepov, od tega so jih samo v Združenem kraljestvu prijavili 107.

Ivan Šokić