fbpx

Islamista, ki je ubil sedem izraelskih deklic, ker so ga zmotile pri molitvi, doma pričakali kot heroja

Ahmed Daqamseh (foto: Twitter)

Saj ni res, pa je. V nedeljo so iz prestajanja 20-letne zaporne kazni izpustili morilca, ki je leta 1997 hladnokrvno ustrelil sedem izraelskih deklic, v domačem kraju pa so ga pričakali kot heroja. Morilec umorov tudi ne obžaluje.

Trinajstega marca je minilo natanko 20 let, odkar je jordanski vojak Ahmed Daqamseh streljal v skupino 80 šolark, ki so bile v tistem času na šolskem izletu na mejnem območju med Izraelom in Jordanijo. Pri tem je ubil sedem deklic starih med 13 in 14 leti, pet pa jih je ranil.

Fotografije njegovega povratka domov pa jasno kažejo, da so ga sorodniki, prijatelji in drugi podporniki pričakali z dobrodošlico in plakatom z napisom: “Dobrodošlica heroju Daqamsehu.”

“Izraelci so človeške smeti”
Morilčevo vrnitev domov so spremljali številni mediji, za katere je dejal, da svojega dejanja ne obžaluje in da so Izraelci zanj človeške smeti. Prav tako je priznal, da je na deklice streljal, ker so ga zmotile pri njegovi molitvi.

Jordansko vojaško sodišče je napadalca obsodilo na dosmrtno ječo, vendar ta običajno traja le 20 let. Smrtne kazni ga je takrat rešila njegova domnevna duševna nestabilnost, poroča Speisa.

V zaporu bi moral gniti do konca življenja
Daqamsehovo vrnitev domov so spremljali tudi izraelski mediji, ki so govorili tudi s starši ubitih deklic. Oče ene od njih je z žalostjo povedal, da bi moral dobiti kazen 20 let za vsako ubito nedolžno žrtev. “Moral bi gniti v zaporu do konca življenja.” Poleg tega je dodal, da bi morala izraelska vlada bolj intenzivno pritiskati na Jordanijo za preprečitev njegove izpustitve.

M. P.