fbpx

Islamist, ki so ga leta 2019 zaradi terorističnega napada zaprli na psihiatrijo, v torek ponovno napadel z nožem

Prizorišče terorističnega napada v Oslu (foto: EPA)

Islamist v Oslu, ki je skušal v torek, 9. novembra 2021, z nožem napasti mimoidoče, je že leta 2019 zagrešil podoben teroristični napad. Tokrat so ga policisti ubili, v preteklosti so ga onesposobili in zaprli na psihiatrijo.

33-letni islamist, ki je v torek po poročanju Breitbarta bos in napol gol kričal “Allahu Akbar” ter skušal z nožem raniti naključne mimoidoče in policiste, naj bi podobno storil že v preteklosti. Policisti so islamista sprva skušali onemogočiti – po nekaterih trditvah kar z avtomobilom -, a ko se je to izkazalo za nemogoče, so ga šestkrat ustrelili. Šlo naj bi za “ruskega državljana”.

“Moški je z nožem preganjal žensko. Izgleda je zmešan. Ko je prispela policija, so ga večkrat skušali podreti na tla. Potisnili so ga ob zid, nato pa so ga večkrat ustrelili,” je dogajanje, ki mu je bil priča, opisal novinar Simen Lønning. Islamista so kasneje razglasili za mrtvega. Policisti se niso trudili z oživljanjem.

Podoben napad zagrešil že leta 2019

Il Giornale poroča, da je mrtvi islamist že leta 2019 izvedel podoben napad z nožem. Takrat je mimoidočim grozil, da jih bo porezal, dokler ni na koncu zabodel Filipinca, ki je priskočil na pomoč enemu od ljudi, ki jim je islamist grozil. Policija je takrat islamističnega napadalca onesposobila z elektrošokerjem.

Prizorišče terorističnega napada v Oslu (foto: EPA)

Navkljub trditvam, da je že leta 2019 med napadom kričal “Allahu Akbar”, pa napada niso obravnavali kot terorizem, temveč so islamista poslali na zdravljenje v psihiatrijo. Televizija NRK je poročala, da je islamist drugič napadel komaj 24 ur zatem, ko so ga spustili iz psihiatrije. V napadu je bil ranjen policist, ki naj ne bi bil huje ranjen.

Do torkovega terorističnega napada je prišlo okoli mesec dni za napadom islamističnega konvertita, ki je z lokom in puščicami v Kongsbergu ubil pet ljudi, še dva pa ranil. V zadnjem tednu je do podobnih napadov z nožem in vzkliki “Allahu Akbar” prišlo v več zahodnoevropskih državah. Storilci so pretežno migranti.

Ivan Šokić