Islamisti brez milosti do smrti kamenjali neporočeni par, h kamenjanju pa povabili tudi javnost

Foto: iStock

Iz severovzhoda Mailja je na plano prišla novica, da so islamisti do smrti kamenjali neporočeni par, ki je živel skupaj. Lokalni uradniki so razkrili, da gre za prvi incident po tem, ko so džihadistične skupine pregnali iz regije. 

Marca 2012 so džihadisti zasegli ključna mesta na severu države in kljub temu, da so bili s pomočjo vojaškega posredovanja pod vodstvom Francije leta 2013 pregnani, je prisotnost islamističnih skupin še vedno mogoče zaslediti v obliki pogostih napadov, ki so usmerjeni na domače in tuje sile.

H kamenjanju povabljena tudi javnost
Po navedbah lokalnih oblasti so islamisti celo izkopali dve luknji, z namenom, da bi tja zakopali neporočeni par, ki je živel skupaj. AFP poroča, da se je kamenjanje zgodilo v regiji Kidal, k temu so povabili celo predstavnike javnosti. Štirje so vanju metali kamne, dokler nista podlegla hudim poškodbam. Islamisti so neporočeni par po navedbah Jihad Watcha obtožili kršenje islamskega prava, ki v primeru tovrstne kršitve nalaga kazen v obliki kamenjanja.

Foto: iStock

Džihadistične skupine so v času kratkotrajnega nadzora nad ključnimi mesti na severu države uvedli različico šeriatskega prava, ki je ženske prisilil v nošenje obraznih tančic in kot obliki kaznovanja uvedel kamenjanje in pohabljanje. Malijsko združenje za obrambo človekovih pravic je kamenjanje opisalo kot strahopetni umor in dodalo, da gre za barbarsko dejanje. “Ljudje, ki so vpleteni v kamenjanje, bi bilo treba aretirati in jih privesti pred sodnika.

N. Ž.