Islamisti na pokolu tudi na Tajskem: napadli so vas in pobili najmanj 15 ljudi

Foto: epa

Streljanje na dveh kontrolnih točkah na Tajskem je povzročilo vsaj 15 smrtnih žrtev, 4 pa so odnesli s poškodbami. Domneva se, da so za smrt na nemirnem južnem delu države odgovorni muslimanski uporniki, je tiskovni predstavnik tajske vojske Pramote Prom sporočil v sredo.

Muslimanski jug Tajske se je znašel v primežu krvavega uporništva v katerem je v zadnjih 15 letih umrlo več kot 7 tisoč ljudi. Pozno v torek so uporniki napadli dve kontrolni točki v provinci Yala, ki sta bili vzdrževani s strani prostovoljcev civilne zaščite. Ti so pričeli streljati potem, ko je skupina tam prisotnih vaščanov prenehala kramljati.

Dvanajst jih je po besedah tiskovnega predstavnika vojske umrlo na kraju napada, dva sta umrla v bolnišnici, eden pa je umrl danes zjutraj. Uporniki, ki so odgovorni za napad, se zavzemajo za avtonomijo kulturno ločene regije na meji z Malezijo in se borijo proti tajsko budistični večini, ki je omenjeno območje kolonizirala pred več kot stoletjem.

Foto: epa

Pogosto so med žrtvami tudi civilisti
Kljub temu, da so za konflikt, ki so ga priča na Tajskem, značilni napadi na simbole tajske države in na pripadnike tajskih varnostnih sil, se velikokrat v navzkrižnem ognju znajdejo civilisti tako iz budistične kot tudi muslimanske skupnosti, poroča Guardian. Torkov napad predstavlja največje usklajeno prizadevanje “v zelo dolgem času”, je dejal Don Pathan, strokovnjak za tako imenovani “globoki jug”. V zadnjih letih je bilo incidentov manj, vendar so bili napadi “bolj intenzivni”. “To je opomin, da so še vedno tu,” je zatrdil Pathan.

Hana Murn

 • Antonius

  Šerijatarski argument prepričevanja drugače mislečih so terorizem, orožje in nedolžnih kri.
  Nihče danes živečih nima v spominu niti enega terorističnega dejanja zoper kogarkoli v drugega Boga verujočih, ki bi ga v imenu neke vere spravil ob življenje.
  Šerijatarsko verovanje in njegov teroristično sadistični pravni red bo treba na celem svetu postaviti onkraj vseh zakonov in ga prepovedati.

  • pajot

   Prepovedati in uničiti.
   Šerijat pomeni ubijanje drugače mislečih.
   Vse piše v koranu.
   Mi imamo pravzaprav že izkušnjo s tem. Iz leta 1945.
   Pa niso pobijali muslimani. Pobijali so naši sosedje. Naši sonarodnjaki.

 • Olga101

  Levičarji take uvažajo v Evropo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!