Islamisti v Kongu ubili 18 civilistov, država se spopada z drugim največjim izbruhom ebole

Pripadniki islmaistične ugandske uporniške skupine ADF (vir: twitter)

V Demokratični republiki Kongo so pripadniki islamistične paravojaške enote prejšnji teden ubili 18 civilistov blizu epicentra izbruha ebole. Velik problem v državi pri zaustavitvi izbruha bolezni predstavlja tudi lokalno prebivalstvo, ki ne zaupa zdravnikom.

Neprestani napadi oboroženih skupin na civiliste, kongovsko vojsko in mirovnike OZN so v zadnjem času po poročanju Reutersa otežili napore, da bi zamejili drugo najhujšo epidemijo ebole v zgodovini.

Do zdaj naj bi bilo okuženih 471 ljudi, zaradi bolezni pa jih je že umrlo 273. Kongovsko ministrstvo za zdravje je prejšnji četrtek objavilo še 13 novih potrjenih primerov, kar je najvišje število potrjenih primerov, vse odkar je bil v avgustu naznanjen nov izbruh ebole.

Islamistična skupina kriva za poboj
Lokalni tiskovni predstavnik vojske, stotnik Mak Hazukay, je povedal: “Nekatere od njih so pobili, druge so vzeli za talce … jih zvlekli v predmestje, kjer so zažgali hišo in jih divjaško usmrtili.” Pet prerešetanih trupel na obrobju Benija naj bi bilo ženskih, še 13 pa jih je ležalo v gozdu nedaleč stran.

Kongo se spopada z 2. največjim izbruhom ebole v zgodovini. (Vir: Twitter)

Za nastali masaker naj bi bili po trditvah lokalnega voditelja civilne družbe Kizita Bin Hangija odgovorni pripadniki ugandske islamistične skupine Združene demokratične sile (ADF). Kongovske oblasti ADF krivijo za več ducat napadov v preteklih štirih letih, v katerih je bilo pobitih več kot tisoč civilistov. Neodvisni strokovnjaki po drugi strani menijo, da so za nekatere poboje odgovorne tudi druge oborožene skupine in kongovski vojaki.

Ti napadi so spodjedli avtoriteto zdravstvenih organov, ki niso zmožni doseči pacientov in drugih, ki so izpostavljeni eboli. Zaradi nezaupanja do zdravnikov se lokalno okuženo prebivalstvo tudi izogiba zdravljenju, kar še dodatno otežuje zaustavitev izbruha.

Ivan Šokić