fbpx

Islamska država izbrala novo tarčo – državo s 150 milijoni prebivalcev

Foto: EPA

Napadi v Bruslju, Parizu in Orlandu so pokazali, da meje Islamski državi ne predstavljajo nobene prepreke. Sedaj so si izbrali novo tarčo, ki pa ne bo v Evropi, temveč v Aziji. ISIS postaja vse večji strah in vse pogostejša tema pogovorov v Bangladešu. 

V Bangladešu, ki zadnja leta preseneča z gospodarsko rastjo, živi približno 150 milijonov muslimanov. V začetku je bil vzorec napadov jasen. Skupili so jo tisti, ki so na kakršenkoli način kritizirali prakse džihadistov, ali pa podporniki ideologije LGBT, ki v tej državi nima prostora. Sedaj se to spreminja, napadi postajajo vse manj natančni, na spisku žrtev je najti ljudi vseh vrst, veroizpovedi in prepričanj.

Vse nesrečne smrti povezuje strašljiv detajl – mačete. V Bangladešu napadi na nedolžne navadno niso izvedeni z bombami, temveč z mačetami. Za posledicami tovrstnih napadov ekstremistov so podlegle domala vse žrtve. Kljub temu, da oblasti v Bangladešu trdijo, da je IS prisotna v državi, je pomenljivo dejstvo, da je Islamska država prevzela odgovornost za veliko večino terorističnih napadov, ki so se do tega trenutka zgodili v državi. Oblasti namreč trdijo, da za napade ni kriva IS, temveč prepovedana džihadistična skupina Džamatul Mudžahedin.

Lažno prevzemanje odgovornosti?
Da imajo oblasti v Bangladešu najverjetneje prav, trdi urednik spletnega portala iz te države Ajai Sahni. Sahni meni, da ISIS prevzema odgovornost za napade širom sveta, saj želi vzpostaviti vtis, da gre za globalno organizacijo, katere vpliv seže veliko dlje od teritorija, ki ga trenutno obvladujejo na Bližnjem vzhodu. Kljub temu opozarja na realno možnost, da bi domača teroristična organizacija Džamatul Mudžahedin razglasila lojalnost ISIS, kar bi najverjetneje povečalo njene kapacitete.

Kot da to ne bi bilo dovolj, v Bangladešu deluje še ena teroristična organizacije z imenom Ansarul Bangla Tim, za katero je znano, da je zaveznica Al-Kaide, teroristične organizacije, ki jo je do usmrtitve vodil Osama bin Laden. Al-Kaida je rivalska teroristična organizacija, v vojni z Islamsko državo. Strokovnjaki za varnost iz Bangladeša opozarjajo na možnost, da bi njihova država postala prizorišče spopada med terorističnima organizacijama, poroča Blic.

Brez ozira na ramadan
Odgovor bangladeških oblasti je, da so teroristične organizacije šibke, kar naj bi potrjevalo tudi dejstvo, da so se teroristični napadi preselili iz centrov mest v ruralne predele države. V vmesnem času poziva IS svoje podpornike k vse pogostejšim napadom, in sicer prav v času ramadana, za muslimane svetem mesecu, v katerem vlada post in molitev.

Ž. K.