fbpx

Islamska država migrantom ponuja 100 tisoč evrov za razorožitev policistov, Avstrijci namestili bodečo žico

Foto: epa

Pripadniki skrajne Islamske države naj bi za razorožitev avstrijskega policista ali vojaka ponujali 100 tisoč evrov. Informacijo je posredovala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Avstrijci so zaradi tega bolj pozorni, doslej pa ni bilo še nobenega incidenta.

Kot poroča časnik Kronen Zeitung, so avstrijski državni uradniki na meji v Špilju prejeli navodila, naj poskrbijo za svojo varnost ter naj bodo zelo previdni do migrantov.

Številne govorice
Polkovnik Joachim Huber, vodja za stike z javnostjo pri Deželni policijski upravi avstrijske Štajerske, je po navedbah časnika zagotovil, da opozorilo upoštevajo in so pozorni.

“Doslej ni bilo nobenih incidentov in tudi nobenih poskusov razoroževanja varnostnih sil,” pa so v avstrijski policiji zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Dodali so, da po različnih družbenih omrežjih na spletu trenutno krožijo številne govorice iz domnevno zanesljivih virov, ki pa jih policiji ni uspelo izslediti. Kljub temu te informacije jemljejo resno, vsi policisti pa so tudi izšolani za zavarovanje sebe in kolegov.

Opozorilo tudi slovenski policiji
Informacijo smo preverili tudi pri slovenski policiji, od koder pa so nam sporočili, da so le-to že preverjali, a je niso mogli potrditi. »Vse policiste pa smo opozorili na varnost, kot tudi da so v postopkih z migranti skrajno previdni, profesionalni in taktični. Opozorili smo jih tudi, da so pri svojem delu pozorni na pridobivanje operativnih informacij, ki bi se vsebinsko navezovale na omenjeno nepreverjeno informacijo,« so še navedli v odgovoru.

V Špilju na meji med Avstrijo in Slovenijo namestili bodečo žico
Medtem so v Špilju vzhodno od sprejemnega centra postavili bodečo žico. Ta stoji ob robu pirinske avtoceste. Avstrijski organi naj bi se za postavitev bodoče žice odločili, ker so številni begunci prek avtoceste, ki je v bližini starega mejnega prehoda Špilje, poskušali vstopiti v Avstrijo.

Kot je kasneje pojasnil tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig, so bodečo žico, ki preprečuje dostop ljudi do cestišča, postavili že 25. oktobra in ni v povezavi z “gradbenimi ukrepi” za zavarovanje meje, ki jih je konec oktobra ob obisku Špilja napovedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Bodeča žica je sicer last avstrijske vojske. Kot je še pojasnil Grundnig, bi ji bila edina alternativa postavitev stalne straže ob robu avtoceste.

B. O., T. P., STA