Islamska država po lastnih navedbah v Indiji vzpostavila novo “provinco”

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Skrajna skupina Islamska država (IS) je po spopadih med oboroženci in varnostnimi silami na območju Kašmirja prvič objavila, da je v Indiji vzpostavila “provinco”. O ustanovitvi pokrajine “Wilayah of Hind” je v petek poročala tiskovna agencija Amak, ki je blizu IS, navaja britanska tiskovna agencija Reuters.

Agencija Amak je pri tem poročala tudi, da je IS v spopadih zadala žrtve indijski vojski v kraju Amshipora v kašmirskem okrožju Shopian. Sporočilo IS se ujema z izjavo indijske policije, ki je v petek objavila, da je bil v spopadih v Shopianu ubit borec islamistične skupine Ishfaq Ahmad Sofi, še navaja Reuters.

Cilj sporočila IS o vzpostavitvi nove pokrajine naj bi bil okrepiti sloves te skrajne sunitske skupine, ki je v Iraku in Siriji doživela poraz in bila pregnana iz samooklicanega kalifata. V obeh državah je v določenem obdobju nadzirala ogromno ozemlja, navaja Reuters.

Ustanovitev “province” v regiji, kjer IS nima ničesar, kar bi bilo podobno dejanski vladavini, je absurdna, vendar je hkrati ne velja povsem odpisati, je opozorila direktorica ameriškega podjetja SITE Intelligence Group, Rita Katz, ki na spletu sledi islamskim skrajnežem.

IS je po porazu v Iraku in Siriji povečala hitre oborožene akcije in samomorilske napade. Med drugim je tudi prevzela odgovornost za velikonočne napade v Šrilanki, v katerih je umrlo najmanj 253 ljudi, med njimi 45 otrok. Tarče napadov v Šrilanki so bile katoliške cerkve in luksuzni hoteli, v katerih so bivali večinoma turisti iz zahodnih držav.

Demokracija.si

 • samotoje

  Poblaznelih fanatikov nikoli ne zmanjka. Zmajeve glave je treba posekati takoj, ko se pojavijo. Predvsem pa bi se morali zavedati, da širjenje islama po svetu pomeni množenje zmajevih glav. Nič pozitivnega.

  • samsara

   Med zmajevimi glavami, kot jih omenjaš, so preštevilne v vlogah EU politikov. Od najvišjih, do najnižjih. Takšnih je veliko tudi pri nas.

   Oni nam zaenkrat vežejo roke in izvajajo uvoz kaosa, nasilja, smrti…
   Na evropejcih je, da spregledajo in skladno s tem aktivno delujejo.

   • samotoje

    Točno tako- zmajeve glave

 • KAPIBARA

  Na to temo, je že bil dankometar: Indijci jih bodo po hitrem postopku potamanili, in nikome ništa..

 • KAPIBARA

  Iz sosednjega članka:
  Indijska vojska je to barbarsko dejanje ostro obsodila, obrambni minister
  pa je dejal, da ima njihova država popolno zaupanje in vero v oborožene sile, ki bodo na ta napad primerno odgovorile.-

  • Andrej

   V knjigi JAZ SEM MALALA Nobelova nagrajenka opisuje podoben primer, ki ga niso dovolj resno jemali. Tam se na vojsko niso mogli zanesti in nastala je velika zgaga. Tukaj bo podobno.

 • soc

  Glede na dosedanjo zgodovino podceline jim bo v Indiji trda predla. Šiitski Pakistan jim ne bo pomagal. Sunitska Saudija je daleč, denar pa ni vse. Naj jih hindujci čim hitreje likvidirajo do zadnjega, bomo vsi (razen levakov in Sorosa) zelo zadovoljni.

 • Andrej

  OZN bi morala sprejeti obvezujoč sklep, da so komunizem, fašizem, nacionalizem in ISIS zločinske organizacije.

 • Aton

  Strici pa iz Pakistana, denar pa iz Saudske Arabije. V posmeh zaveznikom