fbpx

Islamska država predstavlja ‘Džihadista Johna št. 2’

Foto: epa

Islamska država je v javnost spustila nov video posnetek, na katerem je jasno vidna prestrašena žrtev tik pred smrtjo. Za žrtvijo pa stoji nov rabelj, ki so ga poimenovali kar ‘Džihadist John št. 2’.

Islamska država je v javnost poslala nov video posnetek obglavljenja žrtve, njegovega rablja pa so britanski mediji poimenovali kar ‘Džihadist John št. 2′, saj gre tudi v tem primeru za izredno sadističnega in brutalnega morilca, kakršen je bil prvi Džihadist John.

Express poroča, da je njegovo ime Mohammed Reza Haque, star pa je 36 let. V najnovejšem videu je prikazan, kako uporablja nazobčan lovski nož, ki ga je zarinil v svojo žrtvev sredi puščave. In prav zaradi tega brutalnega načina umora si je prislužil podoben vzdevek kot njegov predhodnik, skrajnež Mohamed Emwazi, ki je prav tako nastopal v videih in na enak način sodil svojim žrtvam.

V videu sicer nastopa pet ujetnikov Islamske države, za vsakim stoji njihov rabelj z nožem, ubili naj bi jih zaradi priznanja, da so vohunili za novo sirsko vojsko, torej Assadovo vojsko, ki se bori proti islamskim skrajnežem.

Podobno kot v videih, kjer je nastopal Džihadist John, tudi v tem žrtve nosijo oranžna oblačila ter klečijo. Džihadist Mohammed Reza Haque pa ima svoj govor v arabščini. Nato jih ubijejo z obglavljenjem.

Haque je bil sicer dolgo časa telesni stražar pridigarja, ki je širil sovraštvo, Anjema Choudarya, in ki je bil letos zaprt zaradi spodbujanja podpore Islamski državi. V Veliki Britaniji se ga je prijel vzdevek ‘Velikan’, leta 2015 pa je pobegnil v Sirijo. Ves čas je bil pod nadzorom MI5 in protiteroristične policije zaradi njegovih povezav s Choudaryem. Tako kot pridigar je tudi Haque spodbujal britanske muslimane, da se pridružijo Islamski državi.

Marjanca Scheicher