fbpx

Islamska država v Avstraliji načrtovala dve teroristični zaroti!

Foto: youtube.

Teroristi so v Avstraliji načrtovali dva teroristična napada, je na novinarski konferenci razkrila avstralska zvezna policija. Dve zaroti sta bili med seboj povezani in kažeta na vse večjo ambicioznost Islamske države po napadih v državah Zahoda. V prvem napadu so načrtovali razstrelitev letala, pri drugem pa izpustitev smrtonosnega plina v javnem prostoru. V povezavi z načrtovanjem napadov so bili aretirani štirje moški. 

Mediji so razkrili imena dveh obtoženih, to sta 49-letni Khaled Khayat in 32-letni Mahmoud Khayat, ki ju obtožnica bremeni s terorizmom povezanih kaznivih dejanj. Sojenje proti njima naj bi se začelo 14. novembra. Policija ima trenutno v pridržanju še enega neidentificiranega moškega, četrtega osumljenca pa so izpustili.

Khaled in Mahmoud, ki sta načrtovala razstrelitev letala, naj bi bila povezana z operaterji ISIS iz Sirije že vse od aprila. Visoki poveljniki Islamske države so jima poslali dele za eksplozivno napravo, vključno z eksplozivom, kar po zračni pošti z natančnimi navodili, kako sestaviti t. i. IED  improvizirano eksplozivno napravo. Deli naj bi izvirali iz Turčije, osumljenca pa sta iz njih sestavila popolnoma delujočo IED. “Zaskrbljujoče je, da so deli neopaženo prišli v državo, kar je težko zanikati,” je poudarila policija.

Khaled Khayat. (Foto: Twitter)

Na načrtovani dan napada je Khaled Khayat vstopil na letališče v Sydneyu, s seboj je nosil izdelano IED, vendar jo je podtaknil v prtljago lastnemu bratu. Ta naj naj ne bi ničesar vedel o zaroti in svoji vlogi v načrtu. Tudi on bi po načrtih v napadu izgubil življenje. Medtem ko se je brat vkrcaval na letalo, pa je med postopkom prijave njegove prtljage Khaled iz neznanih razlogov načrt opustil in letališče zapustil z eksplozivno napravo.

“Nevarnost terorizma je resnična! Šlo je za enega najbolj sofisticiranih poskusov terorističnih napadov v zgodovini na ozemlju Avstralije,” je povedal Michael Phelan, namestnik komisarja Avstralske zvezne policije. Policijska preiskava še ni končana, sledile bi lahko še morebitne nove aretacije. Obveščevalne službe tako v ZDA kot v Evropi pa že dlje časa izražajo svojo zaskrbljenost nad možnostjo uporabe eksplozivnih naprav na letalih s strani islamskih teroristov.

Foto: Youtube

Policija je bila o zaroti obveščena šele prejšnji teden – po namigu obveščevalne službe. Takoj je začela izvajati racije in aretacije. Takrat so policisti odkrili tudi načrte za drugi teroristični napad. Ta je predvideval izpust strupenega plina na javnem prostoru, vendar je načrt spodletel, ker osumljenci niso bili sposobni proizvodnje smrtonosnega plina. Šlo je za poskus ustvarjanja improvizirane naprave za desperzijo kemikalij, natančneje vodikovega sulfida, je še sporočila avstralska policija, ki domneva, da so strupeni plin osumljenci nameravali izpustiti v zaprtih javnih prostorih, kot je npr. javni prevoz. Policija pa ni našla nobenih dokazov, da je bila naprava za razpršitev plina dokončana, predvsem zaradi težavnosti pri izdelavi strupenega plina.

Vodikov sulfid je brezbarven plin z neprijetnim vonjem po gnilih jajcih, težji od zraka, zelo strupen, jedek, vnetljiv in eksploziven plin. Spada med strupe s širokim spektrom delovanja, zastrupi lahko različne sisteme v telesu, najbolj nevaren pa je za živčni sistem. Kratkotrajna izpostavljenost visokim koncentracijam vodikovega sulfida povzroči takojšen kolaps, prenehanje dihanja in zelo verjetno smrt. Kot kemično orožje ga je uporabljala britanska vojska v času prve svetovne vojne, zatem pa so ga izpodrinila bolj učinkovita kemijska orožja.

U. V.