fbpx

Islamska država v boju uporablja tudi psičke, na katere nameščajo eksplozivne jopiče

Foto: Printscreen

Na spletu se je pojavil moteč posnetek iz Iraka, kjer je mogoče opaziti majhnega psička, ki ima na svojem trupu nameščeno eno izmed oblik samomorilskega jopiča. Avtentičnost videa trenutno še ni znana, vendar kaže, da prikazuje džihadiste iz vrst teroristične skupine Islamska država, ki je znana po svojih improvizacijah na bojišču, med drugim tudi po nameščanju eksploziva na trupe drobnih živali, preden jih pošljejo na frontno območje.

Kot kaže, so grozljivi posnetek na splet naložili borci, ki se borijo proti iraški Ljudski mobilizacijski enoti oz. Al-Hashd Al-Sha’abiju. Slednja predstavlja vrsto policije, ki jo je država ustanovila z namenom, da se bori proti džihadistom v Iraku. Leta 2014 je bila vključena v del oboroženih sil, z namenom, da pomaga pri bojevanju v mestih, ki so pod nadzorom teroristov.

Teroristi se obnašajo povsem ravnodušno
Trije borci na posnetku čepijo ob majhnem psičku, eden izmed njih ima zapičen nož ob tla, medtem ko v kamero razlagajo o dogajanju. Razlagajo, da je pes privezan na štiri steklenice, ki so najverjetneje napolnjene s šrapnelom. Po besedah moških bi v primeru detonacije lahko umrle tri do štiri osebe. Trio je med drugim zatrdil, da ga nameravajo umestiti na primeren položaj.

Foto: Printscreen

Po navedbah Ljudske mobilizacijske enote naj bi Islamska država poslala psička v bližino njihovih položajev, z namenom, da bi razstrelil nekaj njihovih pripadnikov. “Deaktivirali smo eksplozive in jih sneli s psička,” pa so povedali slednji. Poudarili so še, da so psička nato poslali v bagdadski živalski vrt, kjer se bo izognil ponovni možnosti, da bi ga Islamska država izkoristila za bojevanje v imenu njihove bolne vojne.

Na podlagi posnetka, na katerem ima psiček viseča ušesa, je mogoče sklepati, da je vidno prestrašen. Kako le ne bi bil? Človek se vpraša, kakšen zločin naj bi zagrešila uboga žival, da si je zaslužila nekaj takšnega? Več kot očitno je, da borci Islamske države nimajo prav nikakršne morale, gre jim le za njihovo bolno vojno.

N. Ž.