fbpx

Islamska država v Nigeriji začela z oblikovanjem nove “proto-džihadistične države”

ISWAP teroristi usmrtili pripadnike nigerijskih varnostnih sil (vir: twitter)

Člani teroristične organizacije Islamska država Zahodna afriška provinca (ISWAP), ki je nastala iz dela teroristov Boko Harama, izkoriščajo svojo naraščajočo moč in vpliv za vzpostavitev nove “džihadistične proto-države” na severu Nigerije.

Do razcepa med Boko Haramom in ISWAP je prišlo že leta 2016. Razlog za to pa naj bi bila po poročanju Breitbarta razhajanja v vodenju teroristične organizacije. A za razliko od Boko Harama, ki je znan predvsem po teroriziranju, ugrabljanju, zasužnjevanju in masakriranju, so pri ISWAP ubrali drugo pot.

Tako so pri teroristični organizaciji poskrbeli za podporo med lokalnim civilnim prebivalstvom z nudenjem finančne pomoči. Zahodno afriško krilo ISIS tako postaja vse močnejše na območju severne Nigerije.

Boko Haram v zadnjih 9 letih zakrivil več kot 20 tisoč smrti
Medtem Boko Haram še vedno ostaja najbolj smrtonosna teroristična skupina v regiji. Njeni islamisti so v zadnjih devetih letih pobili več kot 20 tisoč ljudi, je poročala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Teroristi ISWAP (Vir: Twitter)

Čeprav se ISWAP nahaja predvsem v okolici Čadskega jezera, pa se je teroristična skupina začela širiti tudi na področje Sahela, kjer džihadistične teroristične skupine, kot je Al Kaida, sodelujejo z latinskoameriškimi narkokarteli pri preprodaji narkotikov v Evropi in drugod.

Ivan Šokić