fbpx

Islamska republika Iran bo okrepila svojo vojsko

Vojaška parada v Teheranu. (Foto: epa).

Iran bo nadaljeval s krepitvijo svojih obrambnih sposobnosti,” je v odgovor na ameriške sankcije sporočil iranski predsednik Hassan Rouhani. Združene države Amerike so namreč potrdile nove sankcije proti Iranu, kar je iransko zunanje ministrstvo označilo za “zelo očitno sovražen ukrep proti islamski republiki Iran“, sporočajo iranski mediji. 

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil zakon, ki uvaja nove sankcije proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji. Razlog za sankcije proti Iranu je njegovo nadaljevanje raketnega programa in podpore regionalnemu terorizmu. Tarča sankcij je 18 organizacij in posameznikov, ki so povezani z nacionalnim raketnim programom, oskrbovanjem vojske in Islamsko revolucionarno gardo. “Sprejeli bomo vse ustrezne korake, ki so potrebni in v skladu z interesu naše države, in nadaljevali našo pot, brez osredotočenosti na ameriške sankcije in politiko,Rouhanija povzemajo iranski mediji. Poudaril je tudi, da bo Iran nadaljeval z razvojem vojske, kljub pritiskom mednarodne javnosti.

Zakon o uvedbi sankcij pa mora podpisati še ameriški predsednik, medtem ko Bela hiša še ni sporočila, ali bo to dejansko storil, poroča Russia Today.

Odnosi med Teheranom in Washingtonom so se otoplili v času administracije Baracka Obame, ko so Iran in šest svetovnih velesil, med njimi tudi ZDA, podpisale jedrski sporazum, ki strogo omejuje iranski jedrski program, v zameno pa so bile odpravljene gospodarske in finančne sankcije. Z zamenjavo oblasti v Beli hiši pa je prišlo do ponovnega poslabšanja odnosov. Novi predsednik Donald Trump je namreč omenjeni dogovor označil za “najslabši dogovor v zgodovini”.

U. V.