fbpx

Islamska skupnost namerava palačo sredi Firenc s katarskim denarjem spremeniti v mošejo. Ogorčenje je veliko

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Regija Toskana namerava prodati 7 tisoč kvadratnih metrov veliko palačo za deset milijonov evrov. Ob vili, ki je bila v preteklosti dom ruskega diplomata,  je 3 tisoč  kvadratnih metrov velik park. V Firencah so načrti islamske skupnosti za ureditev mošeje v palači v središču mesta povzročili razburjenje. V Italiji naj bi v zadnjih letih brez nadzora vzpostavili več sto islamskih centrov, kjer se rekrutirajo oziroma urijo fundamentalisti.

Imam v Firencah in predsednik združenja islamskih skupnosti v Italiji Izedin Elzir želi kupiti zgodovinsko vilo Basilewsky in jo predelati v mošejo. Pri investiciji računa na pomoč Katarja, ki je že pomagal pri financiranju drugih mošej v Italiji.

Opozicijska stranka Severna liga je pozvala župana Firenc Daria Nardella, naj zaustavi Elzirjeve načrte. Ne morejo si predstavljati, da več sto muslimanov moli v središču Firenc, ki so sicer zibelka italijanske kulture. Član Severne lige Jacopo Alberti podpira predlog, da regija Toskana ne sme prodajati stavb, če jih bodo spremenili v islamska verska središča.

Več sto islamskih centrov, kjer se radikalizirajo muslimani
Italijanske desne stranke se zavzemajo od incidenta, ko so italijanski policisti ustrelili odgovornega za teroristični napad v Berlinu Anisa Amrija, za strožji nadzor nad mošejami in islamskimi verskimi središči. Opozarjajo, da jih za srečavanja uporabljajo salafisti. Predsednik Severne lige Matteo Salvini zahteva državno prepoved vzpostavljanja novih islamskih verskih centrov. V Italiji naj bi v zadnjih letih brez nadzora vzpostavili več sto islamskih centrov, kjer se rekrutirajo oziroma urijo fundamentalisti.

Strokovnjaki, kot poroča STA, ocenjujejo, da se je v zadnjih letih v Italiji povečalo število muslimanov. V Italiji je uradno šest registriranih mošej, muslimani so večinoma iz Albanije, Tunizije, Maroka in Pakistana. Dobivajo se v improviziranih prostorih, garažah, kleteh in skladiščih.

Branka Jurhar