fbpx

Islamski ekstremisti obljubljajo napad na Američane v Turčiji

Turško letališče Ataturk foto: epa

Združeni narodi opozarjajo, da so ekstremisti pripravljeni napasti, ugrabiti ali razstreliti Američane v Istanbulu. Generalni konzul ZDA je v Turčiji pozval vse državljane ZDA, stanujoče v Istanbulu, naj se izogibajo prenatrpanim javnim mestom in turističnimi krajem zaradi neposredne nevarnosti napada ekstremističnih skupin na ZDA in druge tuje državljane. 

V soboto je bilo na straneh ameriškega konzulata objavljeno varnostno opozorilo. V tem času so raziskali tudi možno naravo napadov, kjer so med drugim navedene naslednje grožnje: “oborožen napad, načrtne ugrabitve, bombardiranje in druga nasilna dejanja”. K temu pa dodajajo, da bo napad lahko izveden brez vsakršnega  opozorila.

i

Za zaščito potencialnih žrtev so na konzulatu Združenih narodov izdali opozorila vsem, ki bodo v kratkem potovali v Turčijo, še posebej v kraje, kjer prebivajo zahodnjaki, so turistično obiskani ali pa se nahajajo ob meji s Sirijo. Američani so bili obveščeni, naj se izogibajo tudi političnih srečanj.

Napadov vedno več – aretiran še noben
Po poročanju turške tiskovne agencije se je medtem zgodil nov bombni napad na severu v mestu Bingöl, kjer je bil ubit en policaj in ranjenih 16 ljudi, vključeno s šestimi drugimi policaji.
Odgovornosti za dejanje ni prevzel še nihče, turška policija pa sumi prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki velja za teroristično organizacijo v Turčiji. Operacija za aretacijo storilcev je še v teku.

Turčija je v zadnjem času bila žrtev večih terorističnih napadov, ki bi jih naj zakrivila PKK ali Islamistična država. 9. oktobra je bilo v podobnem napadu v mestu Semdinli na jugovzhodu države ubitih 18 ljudi in poškodovanih 27. To območje je znano po težkih bojih med turško vojsko in kurdskimi silami.

Najhujši teroristični napad pa je bil letos bombni napad na turškem letališču Atatürk, ki je terjal pokopal 43 smrti in 239 poškodovanih. Turške oblasti so za napad obtožile Islamsko državo.

K. Ž.