fbpx

Islamski radikalec po televiziji slišal, da je dovoljeno ubijati kristjane, in ubil prodajalca alkohola

Fotografija je simbolična (foto: epa)

V Egiptu so oblasti obesile morilca, ki je ubil krščanskega prodajalca alkohola. Smrtno obsodbo Adela Assaliyeha je v Aleksandriji podpisal veliki egiptovski mufti, ki ima po njihovi zakonodaji to pravico.

Morilec Assaliyeh je žrtev ubil, ker ga je večkrat opozoril, naj ne prodaja alkohola. Na zaslišanjih pred sodnikom ni pokazal nikakršnega obžalovanja, še več, dejal je, da bi ubil vse prodajalce alkohola, če bi imel to možnost.

Po televiziji slišal, da je ubijanje kristjanov dovoljeno
Sin ubitega prodajalca je po sodnem postopku dejal, da mu je na smrt obsojeni islamski skrajnež grozil, da bo ubil tudi njega in vse koptske kristjane. Hkrati pa je v svojem zagovoru upravičeval umor s citiranjem islamskih pravil, ki dovoljujejo ubijanje kristjanov, kar naj bi slišal po televiziji.

Umor koptskega kristjana se je zgodil pred mesecem dni, kar so zabeležile tudi varnostne kamere, in je precej pretresel egipčansko javnost, piše Breitbart. Še posebej je tam pretresena vedno manj številna skupnost koptskih kristjanov, ki jih ogroža dominantna islamska vera, ki nad njimi zganja teror.

Kopti, potomci starih Egipčanov, ki niso niti po arabskem (641) niti po turškem (1517) osvajanju prevzeli islama, temveč so ostali kristjani. Danes jih živi okoli 3,5 milijona in so raztreseni po mestih Zgornjega in Spodnjega Egipta. Tudi označitev za etiopske kristjane, ki so bili podrejeni aleksandrijskemu oziroma kairskemu patriarhu. Danes jim načeluje patriarh v Kairu (do 11. stoletja v Aleksandriji). Vse do 20. stoletja je etiopska Cerkev pripadala koptski Cerkvi.

M. P.