fbpx

Islamski skrajneži napadli domove koptskih kristjanov v Egiptu

Koptska cerkev v Egiptu (vir: twitter)

Muslimani v Egiptu so napadli domove koptskih kristjanov v provinci Minya na jugu države. Vzrok napadov naj bi bilo nestrinjanje muslimanov s Kopti, ki svoje domove uporabljajo kot pribežališča pred preganjanjem in čaščenjem Boga, so sporočili v soboto iz nadškofije.

Minyski škof Makarios je sporočil, da so islamski nestrpneži v petek napadli štiri domove Koptov v vasi  Demshaw Hashem 250 kilometrov južno od Kaira. Vzrok muslimanskega napada je bil po poročanju Breitbarta “obstoj cerkve”.

Koptski kristjani v vasi namreč rabijo svoje domove za opravljanje svete maše. “Ekstremisti so napadli Kopte, ukradli veliko nakita in denarja, uničili pohištvo in zažgali posestvo.” V napadu so bili poškodovani trije ljudje, vključno z gasilcem. Koptska skupnost je že več dni prejemala poročila o namerah ekstremistov, ki so nameravali izvesti napad.

Kristjani najbolj preganjana verska ločina
Zaenkrat nobena skupina ni prevzela odgovornosti za napad, ki naj bi kazal podobnost s prejšnjimi napadi teroristov ISIS, ki trenutno vodijo napade na lokalne kristjane. Islamska država je v Egiptu od decembra 2016 v bombnih napadih in strelskih pohodih pobila več kot sto Koptov. Zadnji napad, ki je terjal 9 smrtnih žrtev, se je zgodil decembra. Strelec je takrat pred cerkvijo v Kairu pobil devet ljudi.

Pravoslavni krščanski Kopti v pretežno muslimanskem Egiptu predstavljajo 10 odstotkov celotnega prebivalstva. Gre za egipčanske staroselce, ki so jih na rob družbe porinili arabski zavojevalci – ti so v imenu islama vdrli v Egipt v 7. stoletju po Kristusu. Do takrat je bil Egipt del Bizantinskega cesarstva.

Ivan Šokić