fbpx

Islamski skrajneži v bombnem napadu v Pakistanu ubili najmanj 70 ljudi

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Pred glavno bolnišnico v mestu Kveta na jugovzhodu Pakistana je danes eksplodirala bomba, pri čemer je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 70 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih. Odgovornost za napad, katerega tarča so bili odvetniki, sprožil pa jo je samomorilski napadalec, sta prevzeli IS in talibani.

Napad je izvedla celica Islamske države v regiji Kurasan, ki leži na obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vir blizu skrajnežem. Islamska država je že v preteklosti prevzela odgovornost za napade v Pakistanu, kjer so sicer dejavni talibani, a tokrat bi ga prvič izvedla v zvezni državi Balučistan.

Skrajne skupine tekmujejo v okrutnosti
Nekaj ur za tem so odgovornost prevzeli še pakistanski talibani. V elektronskem sporočilu novinarjem je skupina Džamat ul Ahrar napovedala nove napade, “dokler v Pakistanu ne bodo uvedli islamskega sistema”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupina je prevzela odgovornost tudi za najhujši letošnji napad, ko je bilo 27. marca v eksploziji v parku v Lahoreju, katere tarča so bili kristjani, ubitih 75 ljudi, več sto pa ranjenih. Skrajne skupine v Pakistanu pogosto tekmujejo v tem, katera bo prevzela odgovornost za napade.

Število smrtnih žrtev še ni dokončno
Oblasti sicer vztrajajo, da IS nima organizirane navzočnosti v Pakistanu, a mediji vedno znova poročajo o racijah in aretacijah spečih celic ali borcev te skrajne sunitske organizacije. Sicer pa se oblasti bojijo, da bi se število smrtnih žrtev današnjega napada lahko še povečalo.

Eksplozija, ki jo je sprožil samomorilec, je odjeknila v času, ko so se v bolnišnici po umoru uglednega lokalnega odvetnika, ki je bil ustreljen davi, zbrali številni odvetniki, policisti in novinarji.

M. P., STA