fbpx

Islamu podrejena policija v Nigeriji aretirala brivca zaradi “protiverske frizure”

Sporna frizura. (Foto: Twitter)

Policija je aretirala brivca v nigerijski večinsko muslimanski zvezni državi Kano, ker naj bi svojim strankam lase strigel v stilih, ki so žaljivi za islamsko vero, je v ponedeljek poročal nigerijski časopis Punch.

Lokalni senator Abba Moro je v nedeljo zahteval izpustitev brivca iz policijskega pridržanja in pojasnil, da ga je 15. in 27. januarja aretirala “skupina muslimanov zaradi trditev, da je pričeska, ki jo je oblikoval na dveh svojih strankah, žaljiva za islam in svetega [islamskega] preroka Mohammeda.”

Po poročanju Moroja brivcu, imenovanem Elijah Ode, “trenutno sodijo na Magistratnem sodišču Gyadi-Gyadi, ki zaseda v državi Kano“. Senator je dejal, da so Odeu “zavrnili varščino”, kljub posredovanju v njegovem imenu dveh nigerijskih guvernerjev iz njegove rodne države Benue in države Kano, kjer ima sedež njegovo podjetje. Moro je trdil, da je aretacija brivca in nadaljnje pridržanje neustavna.

Noben od mojih volivcev ne bo nikjer krivično trpel, dokler bom ostal njihov senator,” se je zavezal. “Zadevo bom spremljal tudi z vso resnostjo, ki si jo zasluži, dokler Elijah ne bo izrečena pravica, ki je po mojem mnenju s svojo kreativnostjo in inovativnostjo naredil nič narobe,” je dodal Moro.

Denarno so ga kaznovali, mu odvzeli pripomočke ter mu zaprli salon
Ode je na Twitterju objavil izjavo o svoji prvi aretaciji 26. januarja pred drugim pridržanjem. “Moje ime je Elijah, sem brivec s sedežem v Kanu. Policijsko poveljstvo Metro Area, Bank Road, Kano, me je prijelo 15. januarja 2021,” je dejal Ode za nigerijski spletni novičarski medij Sahara Reporters. “Po navedbah policistov, ki so se tisti dan pojavili v mojem salonu, so v odgovor na očitek nekaterih pripadnikov islamske skupine v Kanu proti meni povedali, da so prejeli poročilo, da sem dvema strankama naredil frizuro z zasnovo podobe, ki naj bi imela nekaj podobnosti z nečim v islamski verski skupini,” je pojasnil brivec.

Na koncu so me aretirali in mi vzeli nekaj delovnega orodja. Aretirali so tudi dve moji stranki, ki sta imeli pričesko na glavi. Pridržani smo bili od petka, 15.1. zvečer, do sobote, 16.1. zvečer,” je nadaljeval. “Za domnevno kaznivo dejanje so nam zaračunali približno N 27.000 [približno 70 USD]. Moj lokal je bil zaprt za 4 dni in tudi 4 dni je trajalo, da sem lahko dobil svoje orodje nazaj. Priložen je model odbitka, za katerega naj bi trdili, da je islamski napis,” je dodal Ode, vključno s fotografijami ustvarjenih pričesk, zaradi katerih so jih aretirali.

Aleš Ernecl