Islandija je pri pregonu bančnega kriminala bistveno bolj učinkovita kot Slovenija – vrhovno sodišče potrdilo krivdo devetim glavnim banksterjem!

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

Islandsko sodstvo je pred enim letom zaključilo odmevne primere in na zaporne kazni obsodilo devet glavnih banksterjev, povezanih z ekonomskim zlomom leta 2008, ki je nato povzročil gospodarsko in finančno krizo. 

Vrhovno sodišče je oktobra 2016 dokončno potrdilo krivdo in kazni za devet bančnikov, obtoženih bančnih manipulacij okoli banke Kaupting in tako končalo dolgotrajen proces ugotavljanja odgovornosti za bančni kriminal, ki je zlomil islandski bančni in finančni sistem.

Kaupting je bila velika mednarodna banka s sedežem v islandski prestolnici Reykyavik, leta 2008 pa je klavrno propadla zaradi enormnih dolgov.

Banke so pustili, da propadejo, banksterje pa so procesirali
Islandija je pri soočanju z bančnim kriminalom uporabila drugačne tehnike kot drugje, in sicer so banke preprosto pustili, da propadejo, nato pa so procesirali kriminalna vodstva bank. Prav tako so zaščitili premoženje običajnih ljudi, ki so v teh bankah hranili svoje vloge. Islandsko pravosodje je procesiralo vse vodje bank, izvršne direktorje, odgovorne državne uslužbence in vodilne v korporacijah, odgovorne za vse oblike finančnega in bančnega kriminala.

Islandsko gospodarstvo je bilo zaradi navedenega tik pred zlomom, vendar se je zaradi ustreznih ukrepov pravosodja neverjetno hitro opomoglo. Predvsem pa so si s tem zagotovili lepšo in bolj gotovo prihodnost, saj je verjetnost, da se bo kdajkoli ponovila bančna kriza, bistveno manjša.

Banka Slovenije. Foto: STA

V Sloveniji, kjer doslej ni bil obsojen noben bančni kriminalec in kjer moramo državljani ciklično dokapitalizirati banke zaradi bančnega kriminala, se lahko pripravimo, da bodo banksterji iz vrst Foruma 21 ponovno udarili po naših žepih.

C. Š.