fbpx

Islandija na Evrovizijo pošilja sadomazohistično, anti-kapitalistično, pro-palestinsko skupino

Islandska skupina Hatari (Foto: Fb)

Po svetu še vedno potekajo izbori za Pesem Evrovizije 2019, enega največjih dogodkov v letu, ki pa iz leta v leto izgublja svoj prvotni namen, to je, izbrati PESEM Evrovizije. Svoj izbor so predstavili tudi na Islandiji, kjer so za pot v Izrael izbrali anti-kapitalistično, pro-palestinsko, sadomazohistično punk-techno skupino Hatari, ki “prepeva” o vezanju, dominaciji in sadomazohizmu, kar je v svetu bolj znano pod kratico BDSM (bondage, domination, sadism, masochism).

Skupina je na islandskem izboru zmagala s pesmijo “Hatrid mun sigma”, kar pomeni “Sovraštvo bo prevladalo”. V februarskem intervjuju za islandski časnik Stundin so spregovorili o svoji močni identiteti palestinskega izvora, zaradi katere so začutili, da je njihova dolžnost izkoristiti Evrovizijo kot platformo za širjenje svojih prepričanj.

Možna tudi diskvalifikacija
V skladu s pravili tekmovanja Pesem Evrovizije je prepovedano vsakršno izražanje političnih prepričanj na odru, a so člani skupine vseeno trdno odločeni, da bodo nastopili na tekmovanju in tako svoje sporočilo predali čim več ljudem po Evropi. Na vprašanje o morebitni diskvalifikaciji zaradi političnega protesta na odru so člani za islandski Stundin odgovorili, da na Evrovizijo gledajo kot na politično tekmovanje, letos pa še toliko bolj, saj le-ta poteka v Izraelu. “Mogoče nas bodo nagnali z odra, ampak to ne bi bilo čisto nič drugače od vsakega drugega dejanja, ki si ga lahko sami zamislimo na odru,” so še povedali Islandci.

Evrovizija je njihov prvi mejnik v boju za konec kapitalizma
Med druge interese skupine sodijo tudi smrt, zahteve za prenovo kapitalizma, preziranje potrošništva in pretenzij družbe ter antagonizem do lažnivih medijev, ki jim vsiljujejo določena politična prepričanja. “Želimo razkriti in uničiti vsakodnevno rutino, saj je to prevara,” so nedavno povedali islandskim spletnim medijem. Na vprašanje, zakaj so se odločili za nastop na Evroviziji, saj bi morala biti zaradi svoje pretirane glamurozne pojave ravno tisto, kar oni najbolj prezirajo, so odgovorili: “Ne sovražimo je, daleč od tega. Evrovizija je določena platforma, na kateri ljudje odločajo o tem, kar se dogaja. Evrovizija je naš prvi mejnik v boju za konec kapitalizma.”

Skupina je sprožila veliko nestrpnosti in celo sovraštva med ljudmi, saj le-ti verjamejo, da je skupina nezdrav vzor za mladino ter da se želi na tak način samo spromovirati in osramotiti Islandijo. Obtožujejo jih nesramnosti, vulgarnosti in arogantnosti do medijev in islandske države, poroča Voice of Europe.

Nastop skupine, ki bolj spominja na porno reklamo za film Pobesneli Max kot na evrovizijsko popevko, si lahko ogledate tukaj:

M. M.