fbpx

Islandija napovedala bojkot svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji in z njo prekinila vse bilateralne stike

Foto: epa

Islandija je napovedala, da bo zaradi zastrupitve Sergeja Skripala in kot odziv na izgon diplomatov iz ZDA in držav EU to poletje bojkotirala svetovno prvenstvo. Začasno je tudi prekinila vse pomembne bilateralne stike z Rusijo.

Islandske oblasti so ruskega veleposlanika obvestile o izvedenih ukrepih. “Vsi islandski najbližji zavezniki in partnerji so se odločili, da bodo po napadu v Salisburyju ukrepali proti Rusiji, vključno z nordijskimi državami, večino držav Nata in več državami EU,” je objavljena izjava na spletni strani islandske vlade.

“Med ukrepi, ki jih je sprejela Islandija, je začasna prekinitev bilateralnih sporazumov z ruskimi organi. Zato se islandski voditelji to poletje ne bodo udeležili svetovnega prvenstva FIFA v Rusiji.” 21. svetovno prvenstvo v nogometu bo sicer potekalo v Rusiji od 14. junija do 15. julija.

Islandija bo na tekmah proti Argentini, Hrvaški in Nigeriji brez politične in diplomatske podpore rojakov (foto: Twitter)

Za takšne ukrepe so se odločili, potem ko je sedaj že več kot 20 držav, med njimi evropske države, ZDA, Kanada in Avstralija, napovedalo izgon ruskih diplomatov. Rusija še vedno zanika kakršno koli vpletenost v napad in ponuja polno sodelovanje pri preiskavi, poroča RT.

A. G.