fbpx

Islandija ponuja migrantom 5000 dolarjev mesečno, če se poročijo z domačinko – Spletna potegavščina, zaradi katere so horde muslimanov zasule veleposlaništvo s prošnjami za vizo in nadlegujejo dekleta prek Facebooka!

Foto: Nova24TV. Islandija, obljubljeni raj za severnoafriške ekonomske migrante? Potegavščina, sporočajo tamkajšnji mediji.

Pred dnevi je med slovenskimi uporabniki družbenega omrežja Facebook znova zaokrožila novica, da islandska vlada ponuja 5000 ameriških dolarjev vsakemu moškemu, ki se je pripravljen preseliti na Islandijo in se tam poročiti z domačinko. Bojda zato, ker naj bi na tej odmaknjeni otoški državi, na prelomu med severnoameriško in evrazijsko tektonsko ploščo, primanjkovalo moških, ki bi se poročili z ženskami in z njimi ustvarili družino. Pred dnevi se je ta novica pojavila na nekem obskurnem slovenskem portalu Narobesvet, kjer je neznani avtor članka priložil še fotografijo mičnih svetlolasih islandskih lepotic. Raj na zemlji? Zagotovo je marsikateri samski moški pomislil, da je to njegova rešitev, če mu v Sloveniji ne uspe najti življenjske sopotnice. A na žalost gre za potegavščino, ki se je prvič pojavila na spletu na nekem tujem portalu že pred dvema letoma, a ji vseeno ekonomski migranti, predvsem iz revnih afriških držav in držav arabskega sveta, še vedno nasedejo.

Našlo se je namreč na kupe mladih moških, ki so predvsem dansko veleposlaništvo (zadolženo za islandske zunanje zadeve) v Kairu zasuli s prošnjami za vizo. Na danskem veleposlaništvu so teh migrantov, ki so večinoma muslimanske veroizpovedi in si islandske lepotice predstavljajo kot device v raju, ki naj bi izpolnile njihove spolne fantazije, že tako naveličani, da so bili prisiljeni na svoji spletni stani na Facebooku objaviti sporočilo, da gre za lažno novico in da islandska vlada ne ponuja nobene finančne pomoči migrantom, ki naj bi v Reykjavik prileteli z namenom poročiti se z domačinko.

Kot poročajo islandski mediji, je tudi islandsko ministrstvo za zunanje zadeve naletelo na horde neučakanih in že rahlo nasilnih moških, ki so si želeli zagotoviti svoj sedež na letalu za Reykjavik, da bi čim prej sprejeli to na videz nadvse velikodušno ponudbo islandskih oblasti. Lokalni časnik Reykjavik Grapevine je celo poročal, da so neznanci ženske z Islandije prek Facebooka zasuli z zasebnimi sporočili. Vse to zaradi potegavščine, ki so si jo po poročanju islandskih medijev izmislili na blogu The Spirit Whispers (Šepetalci duhov). Gre za priljubljeni severnoafriški blog.

Foto: Nova24TV. Severnoafriški migranti si Islandijo zmotno predstavljajo kot raj na zemlji, kjer jih čakajo brhke blondinke.

Lažni spletni bloger trdil, da ponudba velja zlasti za mlade severnoafriške migrante
Blog je namreč lani poleti objavil članek v angleščini, ki je trdil, da lokalne islandske oblasti zaradi nizke moške populacije ponujajo migrantom finančno nadomestilo v višini 5000 ameriških dolarjev na mesec, če bi se preselili na Islandijo in se tam poročili z Islandko. Avtor bloga je celo trdil, da ponudba velja predvsem za mlade severnoafriške migrante.

Dansko veleposlaništvo v Egiptu je moralo na svoji Facebook strani pojasniti, da gre za potegavščino, kljub temu pa migranti še danes nasedajo. Veleposlaništvo tako tudi skoraj dve leti kasneje še vedno dnevno prejema prošnje migrantov, ki si na vsak način želijo na Islandijo, kjer želijo zasaditi “seme islama”. “Informacije, da vlada ponuja migrantom denar v zameno za poroko z islandskimi ženskami, ni resnična. Vse informacije in pogoje za dovoljenje za bivanje na Islandiji pa najdete na naši uradni spletni strani,” so pred časom zapisali na Facebooku.

Foto: EPA. Islandija se je zaradi odročne geografske lege izognila velikemu migrantskemu valu jeseni leta 2015.

Na Islandiji je v resnici več moških kot žensk
Članek na to temo je v angleščini objavil tudi Iceland Review. “Žal nam je, če vam bomo uničili sanje, toda na spletu se širijo lažne informacije. Islandska vlada migrantom ne bo plačala 5000 dolarjev na mesec, da bi se poročili s tamkajšnjimi ženskami. Gre za potegavščino,” so zapisali. Reykjavik Grapevine pa je še zanikal trditve omenjenega bloga, da je na Islandiji več žensk kot moških. V resnici je ravno obratno, za vsakih 1000 žensk je na Islandiji trenutno 1007 moških.

Zlobni jeziki pravijo, da ima Islandija veliko srečo, da je geografsko povsem odmaknjena v Atlantskem oceanu, daleč od drugih evropskih držav, sicer bi se naivni severnoafriški migranti tja odpravili kar na nezakonit način, v čolnih. Tako pa Islandije zaradi geografske lege zadnja velika evropska migrantska kriza ni prizadela.

T. F.