Islandski vulkan znova izbruhnil

Datum:

Vulkan v bližini mesteca Grindavik na jugozahodu Islandije je davi znova izbruhnil. Oblasti so razglasile izredne razmere, okoli 4000 prebivalcev Grindavika pa so pred izbruhom evakuirali, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na lokalne medije.

Izbruh se je okoli 8. ure po srednjeevropskem času začel na polotoku Reykjaness, le nekaj južneje od kraja prvega izbruha, ki je območje prizadel 18. decembra decembra lani, je sporočil islandski meteorološki urad.

Potresna dejavnost se je ponoči okrepila in prebivalce bližnjega Grindavika so evakuirali okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času. Prav tako so evakuirali hotel v bližnjem svetovno znanem kopališču s termalno vodo Blaa lonid (Modra laguna). Trenutno se zdi, da se je razpoka odprla v Sundhnukurju severno od Grindavika. Sundhnukur je vulkanska razpoka z vrsto kraterjev.

Islandska premierka Katrin Jakobsdottir je dejala, da so “razmere grozljive”. “Strašljivo je videti, kako blizu Grindavika je izbruh, ki se je začel davi,” je dodala. Ob decembrskem izbruhu vulkana se je Grindavik izognil večji škodi, saj ga lava ni dosegla, bojijo pa se, da je tokrat ogrožen. Na fotografijah iz zraka je videti, da se lava približuje mestu.

“To je scenarij, ki smo se ga najbolj bali, lava v bližini mesta. Lava teče v vrt,” je sporočil eden od prebivalcev. Slike v živo, ki so jih objavili lokalni mediji, prikazujejo curke žareče oranžne lave, ki se dvigajo proti temnemu nebu.

To je že peti vulkanski izbruh na Islandiji v zadnjih dveh letih. Na otoku je sicer 33 aktivnih vulkanskih sistemov, kar je največ v Evropi. Islandija leži na prelomnici med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...