fbpx

Italija bo za boj proti migracijam okrepila mešane policijsko-vojaške enote na italijansko-slovenski meji

Foto: epa

Italijanska vlada je sprejela odločitev, da bo okrepila prisotnost vojakov in policistov v obmejnem pasu zaradi povečanega migracijskega pritiska, kar je potrdila tudi italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese. Ob tem se ne bodo zaprli manjši mejni prehodi s Slovenijo. Napovedala je tudi ponovno vzpostavitev mešanih slovensko-italijanskih patrulj.

V preteklosti so na slovensko-italijanski meji že delovale mešane patrulje, a so jih ob zaostritvi epidemije novega koronavirusa opustili. “Skupne patrulje slovenske in italijanske policije ter vojske bi lahko ponovno že delovale danes zvečer,” je povedala italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese.

Na območje dežele Furlanija-Julijska krajina bodo poslali sicer dodatno število vojakov za “bolj bolj učinkovit nadzor območja”, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, še napovedala ministrica po današnjem obisku tržaške prefekture, kjer se je pogovarjala predvsem o vprašanju nezakonitih migracij. Preko tako imenovanih zahodnih balkanskih poti je letos v Italijo prišlo že več kot 3000 nezakonitih migrantov. V enakem obdobju lani jih je slovensko-italijansko mejo nezakonito prečkalo 2100. Letos so Sloveniji vrnili že 852 nezakonitih migrantov, je opozorila Lamorgesejeva za STA.

Za varnost že sedaj skrbi 375 vojakov
V deželi sicer za “varnost na cestah” že skrbi 375 vojakov, dodatne pa bodo poslali predvsem na manjše mejne prehode, pa tudi na glavne ceste in avtoceste da bi tako prekinili poti, ki jih uporabljajo tihotapci migrantov. Ministrica je opozorila tudi na veliko prilagodljivost kriminalnih skupin, ki so vpletene v nezakonite migracije. “Zlahka spreminjajo svoje poti, prilagajajo se spremembam. Takoj ko zapremo eno pot, najdejo drugo. Moramo biti korak pred kriminalnimi skupinami,” je še dejala Lamorgesejeva.

Foto: epa

Predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga je sicer izrazil razočaranje, ker ministrica ni prisluhnila njihovim pozivom, da bi za večji nadzor nezakonitih migracij na meji s Slovenijo zaprli manjše mejne prehode in ohranili odprte le tiste na glavnih prometnicah, še navaja Ansa. “Ministrica je zagotovila več mož za nadzor na določenih manjših mejnih prehodih. In če to ne bo dalo želenega učinka, mi je dejala, da ne vidi alternative zaprtju teh prehodov,” je povedal Fedriga po srečanju na tržaški prefekturi, ki so se ga udeležili tudi župani obmejnih občin.

Tudi sama je izrazila upanje, da bodo dodatne sile za nadzor meje prinesle pozitiven rezultat. Skupno se bo že nocoj začel okrepljen nadzor enaindvajsetih manjših mejnih prehodov. “Bomo videli, kako bo šlo,” je dejala ministrica. Prijete nezakonite migrante bodo prepeljali v posebne namestitvene objekte in tudi nekdanje vojašnice, kjer bodo morali pred nadaljnjo obravnavo prestati 14-dnevno karanteno. Država pa bo zagotovila tudi potrebna finančna sredstva.

Luka Perš