fbpx

Italija odgovorila Bruslju, da bo striktno nadzorovala proračunski primanjkljaj

Italijanski premier Giuseppe Conte (vir: twitter)

Italijanska vlada je odgovorila na kritike iz Bruslja glede proračuna in zagotovila, da bo država spoštovala stopnjo predvidenega primanjkljaja v višini 2,4 odstotka BDP. Premier Giuseppe Conte je ob tem še enkrat ponovil, da kljub določenim razhajanjem v zadnjih tednih Italija ostaja del EU.

EU naj bi motili načrti vlade, ki je predvidela, da bo primanjkljaj države v letu 2019 znašal 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), Conte je ob tem po poročanju STA zagotovil, da bo Italija to številko v prihodnje spoštovala.

Potem ko je italijanska vlada v pismu odgovorila na pomisleke Evropske komisije, je Conte za novinarje povedal, da “za Italijo ne obstaja nikakršna možnost o Italexitu”. Italija bo, kljub določenim napetostim na relaciji Rim-Bruselj v zadnjem času, še naprej del EU.

Dolg in evro
To je vsekakor razumljivo, glede na to, da italijanski dolg trenutno znaša 130 odstotkov BDP, medtem ko je meja EU začrtana pri 60 odstotkih. Večji dolg od Italije v Evropi ima zgolj Grčija. Ne glede na vse se je koalicija, ki jo sestavljata protimigrantska Liga in populistično Gibanje petih zvezdic, zavezala, da bo do leta 2021 dolg znašal 126,5 odstotka BDP.

Predsednik Gibanja 5 zvezdic Luigi Di Maio in predsednik Lige Matteo Salvini (Vir: Twitter)

Italijanska vlada naj bi tako v pismu Evropski komisiji zapisala, da trenutni proračun “ni v skladu z načeli pakta za stabilnost in rast”, ki opredeljuje evropska računska pravila, ker ni šlo drugače. “Odločitev je bila težka, a nujna, če želimo doseči raven predkriznega BDP in izboljšati dramatičen gospodarski položaj najbolj prikrajšanih v italijanski družbi,” je v pismu zapisala italijanska vlada, ki ne glede na vse na prvo mesto postavlja svoje lastne državljane.

Ivan Šokić