fbpx

Italija podaljšala izredne razmere zaradi covida do 31. marca 2022

Italijanska policija pri preverjanju "Super Green Pass-a". (Foto: epa)

Italijanska vlada je odobrila odlok o podaljšanju izrednega stanja zaradi koronavirusa do 31. marca in karanteno za vse necepljene potnike. Izredno stanje, ki naj bi trajalo 31. decembra, bo podaljšano še za tri mesece, saj se država v zimskih mesecih sooča z morebitnim porastom primerov, povezanih z različico omikron. 

Italijanska vlada bo tako s podaljšanjem izrednega stanja še vedno imela pooblastila, tako na regionalni kot na nacionalni ravni, za uvedbo omejitev, vključno z omejitvami potovanj in lokalnimi zaporami z namenom preprečevanja širjenja okužbe z različico omikron, poroča časopis Il. Giornale. V obdobju od 16. decembra do 31. januarja bodo morali necepljeni potniki, ki prihajajo v Italijo iz drugih držav, vključno s tistimi v Evropski uniji, v najmanj petdnevno karanteno, ne glede na predložen negativen PCR-test, medtem ko bo negativen test za cepljene dovolj.

Preberite tudi: Nemčija podrla dnevni rekord v številu cepljenih proti covidu-19!

Italija je bila zaradi svoje poteze deležna nekaterih kritik, prav tako se z njihovo odločitvijo ni strinjala podpredsednica Evropske komisije, Věra Jourová, ki je dejala: “Te posamezne odločitve držav članic bodo škodile zaupanju ljudi, da so povsod v Evropi enaki pogoji.” Medtem ko je bilo v Italiji od torka prijavljenih le 27 primerov različice omikron, je država v zadnjih nekaj tednih po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zabeležila nedavni porast števila novih primerov koronavirusa. Čeprav se je nekoliko povečalo tudi število smrti, povezanih z virusom, so še vedno precej pod najvišjimi vrednostmi, ki jih je Italija zabeležila marca 2020 in novembra istega leta. 

Podaljšanje izrednih razmer je prišlo po tem, ko je italijanska vlada uvedla strožje ukrepe za necepljene ljudi z uvedbo “Super Green Pass” (pri nas je to PC-potrdilo), ki je bil potreben za obisk notranjih prostorov restavracij, muzejev, gledališč, športnih prireditev in diskotek. Dodatno Italija uvaja obvezno cepljenje za zaposlene v zdravstvu, vojski, policiji in šolstvu, potrdila o cepljenju pa bodo po novem veljala samo še 9 mesecev (do sedaj 1 leto).

Tanja Brkić