fbpx

Italija potrebuje dodatnih 5 tisoč zdravnikov za boj proti epidemiji

Italijanski reševalci v hazmat oblekah (foto: EPA)

Italijo je dohitelo njeno kronično pomanjkanje zdravstvenega osebja. Primanjkuje 5 tisoč zdravnikov, v državi pa razmišljajo o uvažanju zdravnikov iz tujine. Prej je bil kot kriterij potreben italijansko državljanstvo, zdaj jih jemljejo tudi brez, vseeno jih je na tak način, za zdaj prišla v državo le peščica.

V Italiji so do sedaj zabeležili 1,21 milijonov primerov covid-19. Število smrti je preseglo 45 tisoč ljudi. Samo v zadnjih sedmih dnevih je bilo potrjenih več kot 245 tisoč novih primerov wuhanskega koronavirusa.

Po trditvah zdravstvenih oblasti v Italiji je v državi trenutno zadostno število ventilatorjev za uspešno spopadanje z drugim valom covid-19, a primanjkuje osebja.

Zdravnike bi uvažali iz “tujine”
“Problem s katerim se soočamo je ta, da lahko samo specialisti delajo na oddelkih za intenzivno nego. V to so vključeni specializirani zdravniki in medicinske sestre. A številke niso spodbudne, rabimo 2 tisoč zdravnikov, ki bi lahko upravljali z dihalnimi aparati,” je po poročanju Euronews povedal vodja nacionalnega zdravniške zveze Anaao Assomed Carlo Palermo.

Italijanski zdravnik v prostoru za predtriažno obravnavo pred bolnišnico San Paolo v Neaplju (foto: EPA)

Italijanske oblasti ob tem načrtujejo povečanje trenutnega števila postelj na intenzivni negi z obstoječih 5.200 na okoli 11 tisoč. Nekatere province v Italiji so za reševanje kadrovske stiske vpregle mlade zdravnike, ki še niso dokončali specializacije. Drugod, kot npr. v Piemontu in Lombardiji pa so se lokalne oblasti po pomoč zatekle k nevladnim organizacijam in jih prosile, naj jim pošljejo zdravnike z vsega sveta, bolj natančno bi bilo reči iz držav tretjega sveta.

Ena od takšnih organizacij je Zveza tujih zdravnikov, ki predstavlja 77.500 zdravstvenih delavcev, vključno z medicinskimi sestrami. Običajno je bilo za zdravniško delo v Italiji pogoj italijansko državljanstvo, a v trenutnih izrednih razmerah so dopustili izjeme. Vseeno omenjena zveza od italijanske vlade zahteva sprejetje zakona, ki bi dopustil sprejemanje tujih zdravnikov brez državljanstva na nacionalni ravni in ne zgolj regionalni. To smrdi po še enem načinu, kako v Italijo uvoziti še več tujcev, tokrat z izgovorom, da gre za zdravnike. Podobne pravljice o zdravnikih in inženirjih smo slišali že leta 2015, ko se je začela migrantska kriza.

Ivan Šokić