Italija razglasila izredne razmere zaradi migracijske krize

Običajni prizor na obleganem italijanskem otoku Lampedusa (Vir: epa)

Italijanska vlada je razglasila izredne razmere zaradi migracijske krize. Da bo prišlo do tega, so italijanske oblasti močno namigovale že v začetku dneva, saj se v državi soočajo z vse hujšim migracijskim pritiskom. Predsednik Lige in minister za infrastrukturo in transport Matteo Salvini se je obregnil tudi ob Slovenijo. Pravi, da bo morala Slovenija ponovno začela opravljati svoje naloge, ki jih je nekoč že, a jih je opustila. 

Namestnik italijanskega premierja je danes že pozval Slovenijo, da ponovno prične sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali mejo med državama, sicer bo Italija prisiljena v uvedbo nadzora na meji. Že pred tem je Avstrija napovedala podaljšanje ukrepa nadzora državne meje. Avstrijski notranji minister je odločitev pojasnil z besedami, da mejni nadzor ne deluje in da Slovenija beleži 300-odstotni porast ilegalnih migracij.

Italijanska vlada je odločitev sprejela po tem, ko je samo od petka na otoku Lampedusa pristalo več kot 2000 nezakonitih migrantov. Uvedba izrednih razmer bi omogočila lažje vzpostavljanje migrantskih centrov. “Doživljamo absolutno izredno stanje, ki močno obremenjuje državne strukture. Južne italijanske dežele same ne morejo obvladati teh izrednih razmer,” je pojasnil Musumeci, minister za civilno zaščito. Italijanske oblasti še sporočajo, da je begunsko taborišče na Lempedusi prenatrpano. V njem je namreč nastanjenih 1800 oseb, kar je približno štirikrat več od predvidenih zmogljivosti.

Že pred današnjo sejo sveta ministrov je Salvini, minister za infrastrukturo in transport in predsednik Lige, komentiral: “Ključno je, da Evropa končno ukrepa. Leta je govorila, ne da bi mignila s prstom, in čas je, da dokažemo, da je EU res unija in da solidarnost z migranti ni le naloga Italije, Španije, Grčije ali Malte,” je pred sejo sveta ministrov dejal podpredsednik vlade in vodja desne Lige Matteo Salvini, ki vodi ministrstvo za infrastrukturo in transport.

Vodja Lige Matteo Salvini (Foto: STA)

To je povedal o Sloveniji
“S Slovenijo se moramo dogovoriti, da bo delala, kar mora in kar je že počela v preteklosti,” je dejal Salvini v povezavi z migranti v Furlaniji – Julijski krajini, ki predstavlja vstopno točko za migrante na t. i. zahodnobalkanski migracijski poti, poroča STA.

G. K.