fbpx

Italijani izdelali svoj “migrantski” načrt, na Slovenijo se ne ozirajo

Slovesnost ob deseti obletnici odstranjevanja ograje na meji med Slovenijo in Italijo. Ironija? Foto: STA

Slovenija in Italija se soočata s povečanjem pretoka migrantov, zato bodo Italijani na meji s Slovenijo razporedili policijske patrulje. Strogo bodo preverjali veljavnost dokumentov vseh, ki pridejo na mejo na kopenskih prehodih ali preko železnice. 

Pritisk zaradi migrantov se povečuje, zato je Rim pripravljen sprejeti dodatne ukrepe in kontrole na meji s Slovenijo. Ni prvič, da je med državami EU prišlo do trenj glede sporazuma o obvladovanju migrantske krize. V Italiji ostaja več tujcev, kot je bilo dogovorjeno, zato jih je prisiljena premestiti, obdržati ali pa se sama ukvarjati z njimi, poroča italijanski časnik Corriere della sera.

Najprej Švedska in Danska, zdaj še Italija
K tej odločitvi je prispevalo tudi dejstvo, da meje zapirajo tudi države severne Evrope (Švedska in Danska). Velik vpliv ima tudi severna soseda Italije, saj ima še vedno razglašene izredne razmere – Francija ima namreč za migrante meje še vedno zaprte.

V Italijo dnevno pride veliko tujcev, malo pa jih potem državo tudi dejansko zapusti. Na ta način ostane tam vsak dan med 80 in 100 migrantov. To seveda ni bilo v skladu z mednarodnim sporazumom, so prepričani Italijani. Po mnenju Rima skupna politika dobrodošlice ne obstaja.

Notranje ministrstvo: Ne želimo tvegati resnih posledic
Italijansko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da bodo v prihodnje prisiljeni uvesti dodatne ukrepe, če se bo prihod migrantov v državo še naprej nadaljeval. “Ne želimo tvegati, da bomo morali zaradi migrantov utrpeti resne posledice,” so še dodali.

“Mnoge države sicer registrirajo vse tujce, ki pridejo v državo, vendar smo edini, ki dosledno izvajamo postopke preverjanja dokumentov,” se še jezijo na italijanskem notranjem ministrstvu.

Pred božičem so namreč Rim dosegla sporočila iz Bruslja, da se morajo vsi postopki registracij izvajati dosledno in natančno.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve RS so v odzivu po poročanju STA poudarili, da mora država, ki se odloči za začasno ponovno uvedbo nadzora na notranji meji, v skladu s schengensko zakonodajo o tej nameri predhodno obvestiti Evropsko komisijo in vse države članice schengenskega območja. Kot so zatrdili, italijanske oblasti Slovenije doslej niso obvestile o tovrstni nameri na italijansko-slovenski meji.

Države članice sicer imajo možnost, da začasno ponovno uvedejo nadzor na notranjih mejah v primeru grožnje javnemu redu ali notranji varnosti. V preteklih dneh se je tako za ta ukrep odločilo že nekaj držav članic (Nemčija, Danska, Švedska).

 

N. K., A. D.